Pere López
“M'hauria agradat tenir algú del comú d'Escaldes al comitè executiu”
El 18è congrés del PS va suposar el relleu en la presidència i una aposta ambiciosa en defensa de drets com l’avortament lliure o l’eutanàsia
Mentre es buida la sala del Prat del Roure, el flamant nou president del PS, Pere López, atén al Diari, en la que és la seva primera entrevista ostentant la màxima responsabilitat del partit vermell.
Com va decidir presentar-se?
Feia uns dies que s’havia comentat. Els companys, alguns fins i tot m’ho havien d’alguna manera demanat, de cara aquest període important que ve, i la voluntat d’enfortir al màxim el partit, crear una executiva forta per a aquests dos anys que venen que seran molt importants i preparar les eleccions del 2023.
Vostè serà el candidat del PS?
De moment l’important és engegar un procés de diàleg amb la societat, que és el repte primer en què proposo que el comitè executiu treballi per recollir les qüestions que han de ser prioritàries en l’agenda política. Hem d’obrir el partit i treballar en un projecte per a tothom, que il·lusioni. Aspirar a representar la majoria social del país i aconseguir la mobilització de capes de la societat que no s’han vist atretes per cap opció. Ja hi haurà temps de parlar de noms.
L’enquesta del CRES, però, no els deixa gaire ben posicionats...
Jo me l’agafo amb respecte, però no em sembla representativa del que pugui passar el 2023 i si algú ho fa pot arribar a tenir sorpreses importants. Si algú creu que és representativa del que pot passar a les properes eleccions es pot emportar alguna sorpresa. El que és evident és que nosaltres som l’única alternativa de Govern.
No hi ha ningú del comú d’Escaldes a la nova executiva del PS. Hi ha mala relació?
No hi ha particularment mala relació. A mi també m’hauria agradat que hi hagués algun representant més del comú a l’executiva. És cert que tenen molta feina a tirar endavant les seves conselleries i a vegades és difícil compatibilitzar-ho tot. Per tant, els companys que en anteriors etapes havien tingut responsabilitats estan abocats a les feines del comú i no ha estat possible integrar-los. Però a mi m’hauria agradat que hi hagués hagut algú del comú d’Escaldes.
A més a més, la cònsol major, Rosa Gili, no ha participat en el Congrés i s’especula que pot voler ser candidata.
La Rosa Gili no ha participat en el congrés perquè tenia altres qüestions a atendre. Però sí que hi ha hagut representació dels altres consellers del comú d’Escaldes-Engordany, que sí que hi han participat durant el dia.
En clau més política. Ha defensat l’ecologisme del PS. Què faran al respecte?
Penso que nosaltres hem de fer dues coses. L’ecologisme entès amb el sentit ampli com interpretem els socialdemòcrates o els partits verds centre i nord-europeus. No és un discurs que queda bé, demana una política integral. Difícilment pot parlar de defensar-lo qui fa una plataforma a Soldeu, un telefèric al Pic de Carroi, un pont tibetà a Canillo... El primer que cal fer és preservar per a les futures generacions el patrimoni i tenir una agenda clara de les prioritats. A més a més, hem vist que ben gestionat pot ser un sector econòmic.
Els reforça el context internacional actual?
Els passats mesos hem demostrat que tenim força i credibilitat a nivell internacional. És una agenda molt important. Hem vist què passa quan hi ha autoconeixements i no tens contactes. Volem ser presents en l’àmbit internacional per defensar el nostre país.
La lliure circulació de persones sembla un escull per l’acord d’associació. Què en pensa?
La lliure circulació de persones és molt clara, mantenir el sistema actual o més similar a l’actual, i aquí la línia està clara. És cert que fa unes setmanes el secretari d’estat d’afers europeus va presentar unes qüestions que en la defensa d’aquesta línia hi pot haver alguns problemes amb la Unió Europea, però en tot cas si hi ha hagut canvis han sigut per part de la negociació. La nostra línia vermella és molt clara: Andorra només és viable amb un sistema de quotes.
El rebutjarien si no és així?
Una condició que fa inviable la integració d’Andorra. No hem canviat mai de posició, sembla que qui vol flexibilitzar alguna postura és la negociació que porta Govern. Andorra només pot funcionar amb un sistema de quotes i s’ha d’aconseguir sí o sí.
Han agafat banderes complicades com l’eutanàsia o l’avortament lliure. Com creu que reaccionarà la societat?
Crec que l’eutanàsia és un tema que tothom que ha vist de prop i ha experimentat de prop en la part final de la vida hi ha empatitzat. És un debat que està aquí. L’avenç serà cada vegada més gran en els països veïns i no pot ser que les fronteres que tenim amb França i Espanya, més enllà de ser administratives, siguin de drets i de llibertats.