Una crisi anunciada
El PS es trenca
Els socialdemòcrates afirmen que havien parlat amb ella i havien acordat tractar el seu futur amb la nova executiva
El 43è aniversari de la parròquia d’Escaldes-Engordany va ser d’allò més mogut a casa comuna. La cònsol major, Rosa Gili, va anunciar ahir, en roda de premsa, que feia un mes que havia presentat la dimissió del partit, després que la no assistència al congrés del PS de dissabte passat aixequés polseguera. “Hi ha un distanciament important i discrepàncies en diverses situacions”, va explicar Gili, sense voler entrar en el fons. No obstant això, el que sí que va dir és que els problemes amb el partit es remunten a les eleccions generals del 2019, en què l’actual cònsol major d’Escaldes va liderar la llista parroquial D’Acord, que era una coalició entre el PS i Liberals.
Gili va admetre que “va ser una decisió complicada”, la de deixar el partit, perquè “hi conservo molts amics a dins”, però que les discrepàncies eren cada cop més importants i “jo soc una persona de blanc o negre, em moc molt malament en els grisos”. Alguns dels altres xocs que hi van haver van ser per la Llei de finances comunals i que, segons la cònsol, “tampoc no ens hem sentit prou acompanyats durant aquest any de pandèmia”. Sobre el color del comú escaldenc, Gili va comentar que “no canvia res. Al final, ens vam presentar en una llista i amb un programa, i dels actuals consellers només dos érem afiliats”, sense voler entrar a polemitzar si Escaldes continuaria sent vermella o caldria considerar-lo un comú independent. La cònsol va desmentir el nou president, Pere López, i va manifestar que “no hi ha cap mecanisme de comunicació particular entre el partit i el comú” com al matí havia dit aquest en una entrevista a l’Ara i aquí.
Estupefacció al PS
La roda de premsa d’ahir de Gili i l’anunci que havia presentat la baixa feia un mes va agafar en fora de joc el PS. Els socialdemòcrates, en un comunicat, van dir que havien rebut una carta de la cònsol en què manifestava el seu desencís per les discrepàncies i es posava sobre la taula la seva sortida del partit. Després de rebre la missiva, el primer secretari, Gerard Alís, va parlar amb ella i van citar-se fins que hi hagués una nova executiva al conclave socialdemòcrata de dissabte.
A més a més, des de la formació vermella van apuntar que “més enllà de discrepàncies puntuals” Gili no havia traslladat al partit el seu malestar ni l’havia fet palès als òrgans corresponents. Des del PS es va anunciar que els diferents òrgans del partit, així com la nova executiva, es reuniran els propers dies per tal de manifestar un posicionament davant les declaracions fetes per part de Gili i plantejar solucions per resoldre el problema.
Fonts del PS van dir que es va intentar arribar a un consens que integrés Gili a la nova executiva. Segons va poder saber el Diari, ara fa tres mesos, se li va oferir ser primera secretària del partit, càrrec que va rebutjar esgrimint que tenia molta feina al capdavant del comú. Aquest, però, no va ser l’únic intent de comptar amb una persona de l’òrbita propera de Gili a la nova direcció del partit, i és que posteriorment se li va oferir el mateix càrrec a la número tres del comú, Cèlia Vendrell, que també va desestimar la proposta per la feina que té tant al comú com a la seva empresa. Hi va haver un tercer intent amb el nom d’un home, que no ha transcendit, i que també va rebutjar entrar a l’executiva.
TRAJECTÒRIA AL PS
1. Gili entra en política de la mà de Jordi Font i es presenta per primera vegada a unes eleccions el 2009. Ho fa com a número dos de la llista parroquial del PS però com a independent. Va ser escollida consellera general.
2. Número dos a les eleccions del 2011
L’ascens dins les files del PS de Gili va ser meteòric i després que Jaume Bartumeu convoqués eleccions anticipades ella va ser la número dos de l’excap de Govern a la contesa. Surt escollida.
3. Repeteix lloc el 2015 amb lópez com a líder
Després de l’escissió del 2013 d’on va néixer SDP, Gili es va quedar al PS i va ser la número dos de Pere López a les eleccions del 2015. Manté el seu lloc al Consell General.
4. Gili i Magallon lideren l’acord del PS i liberals
El PS i Liberals van fer una coalició i van anar junts a les llistes parroquials de les generals del 2019. Gili i el liberal Marc Magallon es van imposar a Sílvia Calvó a Escaldes.
5. Dona el triomf a les comunals a Escaldes al PS
Deixa l’escó del Consell General que havia guanyat a l’abril, i lidera la llista del PS a Escaldes, on es torna a imposar a Aleix per ser la cònsol major.