Judici per la causa primera de Banca Privada d'Andorra
Les defenses denuncien que l'AFA menteix
El tribunal exigeix al regulador que aporti la informació requerida de manera “imminent”
Les defenses dels processats en la causa primera de BPA van unir-se ahir per denunciar amb contundència que l’AFA –en el moment dels fets INAF– menteix. L’acusació la va posar sobre la taula l’ex-conseller delegat de BPA Joan Pau Miquel, durant el seu cinquè dia de declaració. L’exbancari va assegurar que “l’INAF ha mentit de manera palmària al tribunal”. L’afirmació la va fer després de mostrar una de les actes de les reunions que mantenien el supervisor financer, els auditors externs i BPA abans que l’entitat fos intervinguda. Segons l’acusat i diversos dels advocats dels processats, l’AFA ha defensat en reiterades ocasions que aquestes actes no existeixen. Una acta aportada per una de les consultores externes, però, va evidenciar l’existència de la documentació. “No és creïble que l’INAF no tingui les actes”, va remarcar l’exbancari, i va afegir que “aquestes actes les tenia BPA però en canvi per a l’INAF i l’AREB ha estat impossible localitzar-les”. Miquel va acusar els exdirectors de l’INAF Carles Salvadó i Maria Cosan “de situar-se en un escenari d’opacitat i impunitat”.
La denúncia per part de Miquel va fer canviar de cop el to del judici, fins al moment molt pausat i amb molts detalls sobre el procediment que seguia l’entitat bancària. El lletrat de l’ex-alt càrrec de BPA, Jesús Jiménez, va intervenir per remarcar la gravetat dels fets denunciats pel seu client i per demanar que la vista oral quedés suspesa fins que l’AFA aporti la documentació requerida. Després de deliberar la petició, a la qual tampoc es va oposar el fiscal general, Alfons Alberca, el tribunal va decidir requerir de forma “immediata i urgent” la informació al regulador en un termini màxim de 18 hores per tal de poder reprendre de nou la vista aquest matí, tal com estava previst.
“És importantíssim per a aquesta defensa tenir les actes”, va indicar Jiménez, argumentant que en les reunions es donava “el guió que havien de seguir els auditors per saber què havien de revisar de l’entitat”. “L’INAF no només no ens les dona sinó que ens diu que no existeixen”, va reiterar Jiménez, deixant clar que “és molt greu que el regulador hagi mentit”. El lletrat defensor va anar més enllà i va alertar que els fets denunciats poden ser constitutius de delicte per retenció de proves. “Fins que no tinguem aquestes actes no ens podem defensar”, va sentenciar l’advocat.
A la petició perquè el tribunal intervingués i exigís les actes a l’actual AFA s’hi van sumar també Silvestre i Clavera. “S’han de desplaçar de manera immediata a l’INAF perquè les actes han estat retingudes de manera il·legal”, va etzibar Silvestre al tribunal. “Ens hi estem jugant molts anys”, va remarcar. Silvestre va ser encara més contundent que Jiménez i va afirmar que “hi ha la possibilitat que s’hagi comès un delicte, no hem de reservar accions penals, hem d’obrir diligències contra qui correspongui. La llei s’ha d’aplicar igual per a tots”. Per part seva, Alfons Clavera va recordar que ja existeix un precedent en què el tribunal va requerir a una entitat una informació que no havia aportat.
El president del tribunal, Enric Anglada, va voler deixar palès, abans de suspendre la sessió, que “aquesta qüestió consta en autes des de l’11 de setembre del 2017”, donant per entès que les defenses podien haver fet la denúncia abans. El magistrat va evitar entrar a valorar si l’AFA havia mentit i es va referir a la qüestió que no s’hagués entregat la documentació parlant d’“inexactitud”.
CASES DE CANVI
Abans de la denúncia de Miquel que va provocar un gir en el si de la vista oral, l’ex-conseller general va seguir defensant el funcionament de l’entitat bancària. En la sessió d’ahir, l’exbancari va explicar que BPA va deixar d’operar amb les cases de canvi quatre anys abans que la unitat d’intel·ligència financera (UIFand) ho exigís el 2013.