Increment desbocat

El preu del material per a les obres ofega les empreses

El sector considera que l’encariment es deu a la manca de matèria primera i auguren que el mercat no començarà a estabilitzar-se fins al 2022

El preu del material per a les obres ofega les empresesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els constructors es queixen d’un increment desmesurat dels preus dels materials a causa de la manca de matèries primeres per generar-los. Diverses fonts del sector van informar el Diari que la situació es desenvolupa des de principis del 2021, moment en què a causa de la irrupció de la pandèmia l’any anterior i les seves conseqüències ha provocat que els proveïdors que subministren aquesta mena d’elements no puguin atendre les demandes dels constructors en el temps que tenien previst, motiu pel qual, en vista de la falta de productes, “han optat per variar el cost en funció de la seva afluència”.

Els materials que més han patit aquesta inflació són la fusta, el formigó i l’acer, l’augment dels quals se situa per sobre d’un 20%. Els constructors auguren que la situació s’allargarà en el temps i probablement fins ben entrat el 2022 el mercat no es començarà a estabilitzar. “És un problema mundial, per sort a la construcció s’ha mantingut la feina i aquest fet ha generat una falta de recursos increïble que patirem durant molt de temps.” A més, van exposar que en alguns casos els proveïdors han arribat a augmentar el preu dues vegades en un curt període de temps i que fins i tot hi ha materials que el seu cost varia diàriament.

El responsable de Fustes Andorra, Josep Ribera, va manifestar que el material pateix uns increments “gairebé continuats” que engloben gran part dels productes en general. “Tenim problemes per donar servei als nostres clients perquè no tenim l’estoc suficient per atendre’ls”, va dir. I va asseverar que si la situació segueix en la mateixa línia durant molt més temps, “ens podríem trobar amb una conjuntura insostenible”.

RENEGOCIAR PRESSUPOSTOS

El factor que més preocupa els constructors i els proveïdors és la renegociació dels pressupostos que en un principi ja estaven tancats i pactats. “Els que comptàvem amb un estudi de costos tancat, avui dia es troben amb el fet que el preu s’ha duplicat i han de fer mans i mànigues per adaptar-los o negociar-los de nou”, va manifestar Ribera. En la mateixa línia, Joan Marc Amigó, responsable de la proveïdora de material Jocor, va assenyalar que l’increment dels preus, la majoria relacionats amb la cimentació i l’estructura de les noves edificacions, provoca que es replantegin els pressupostos i “al final tothom guanyarà una mica menys de diners amb les promocions o repercutirà l’augment al preu final de l’obra”.

Tanmateix, va posar de manifest que cal tenir en compte que si la matèria primera s’ha encarit un 20%, aquest percentatge “s’ha de repartir amb el subministrador, ja que no pot repercutir-se directament al client”. Amigó també va indicar que, de moment, cap promotor ha tirat enrere les seves inversions per l’increment dels costos i va destacar el sector de la construcció “està tenint una forta tirada al país”.

Per la seva banda, els constructors contactats per aquest rotatiu van asseverar que la situació està sent insostenible i que la gran majoria de clients “no accepten haver de pagar més quan ja tenien el negoci tancat”. “El canvi constant dels preus als materials bàsics ens ho està fent tremolar tot i en alguns casos ens veiem abocats a reduir el nostre marge de benefici”, van comentar. I van afegir que la visió dels compradors és “acceptable”, al·legant que si “t’has comprat un pis que, per exemple et costa 100.000 euros i al cap d’uns mesos et diuen que són 150.000, no fa cap mena de gràcia”.

Els membres del sector van constatar que per “curar-nos en salut”, des de fa uns mesos estan duent a terme pressupostos variables o tancats a un termini en concret “per no enganyar ningú”. “Els expliquem quina és la situació actual i busquem un terme mitjà perquè els clients siguin conscients que probablement el preu oscil·larà”, van cloure.

FALTA DE PRODUCTES PER L'ELECTRÒNICA

Una altra de les problemàtiques actuals, i que també ha estat impulsada, almenys en certa manera, per l’arribada de la pandèmia, és la manca de components per fer electrodomèstics i material d’electrònica. Les fonts consultades van comentar que des de principis d’any el subministrament d’aquests articles “és limitat”, ja que la Xina no té la capacitat suficient per generar els xips necessaris per construir els elements domèstics i d’oci. “Durant la pandèmia es van optimitzar els costos i ara no hi ha mà d’obra per cobrir la demanda”, van dir.

tracking