DiariTV
Enseñat aposta per territorials conjuntes amb Liberals i CC
El president del grup parlamentari demòcrata rebutja un avançament electoral i defensa la sintonia dels partits de la majoria
El president del grup parlamentari de Demòcrates (DA), Carles Enseñat, és partidari de repetir la fórmula de coalició amb Liberals (L’A) i Ciutadans Compromesos (CC) a les llistes territorials de les eleccions generals vinents. “El que em diu l’instint és que com que som tres partits diferents hi haurà tres llistes a les generals. Però una altra cosa és que després es puguin trobar mecanismes d’entesa a les territorials. El sistema electoral és el que és, així que, per què no fer llistes territorials conjuntes?”, va reflexionar ahir Enseñat durant l’emissió del programa Parlem-ne, de Diari TV, la televisió del Diari d’Andorra.
Tot i puntualitzar en diverses ocasions que com a president de grup parlamentari les seves manifestacions no tenen validesa en clau electoral, Enseñat va destacar la tasca parlamentària conjunta realitzada com a aval per a les llistes territorials. “Miro a la meva esquena i la feina que hem fet durant dos anys, i penso que no hi hauria d’haver cap problema perquè ens hem entès molt bé tant amb CC com amb L’A”, va subratllar. Sigui com sigui, va matisar que la decisió recaurà en l’actual líder de l’executiu, Xavier Espot, que va anticipar que “serà el candidat a cap de Govern”. “Si una persona assumeix el desgast que provoca el lideratge també ha de poder marcar el seu segell”, va afegir.
De totes maneres, Enseñat és reticent a un avançament electoral com apunten algunes veus de l’òrbita demòcrata. “Des del meu punt de vista, les eleccions s’han d’avançar quan no ets capaç de governar i el sistema parlamentari no et dona la majoria. No hi ha divergències ni tensions a la coalició. Els mandats són de quatre anys perquè l’elector vol que gestionis la realitat del país durant aquest temps”, va raonar. De fet, amb relació a l’enquesta del CRES que pronostica una majoria absoluta demòcrata, Enseñat va posar en quarantena els resultats. “És una fotografia i hi ha molta gent que no ha contestat o que està indecisa. Les majories absolutes passaven quan hi havia dos partits però avui en dia això és gairebé impossible a qualsevol país”, va considerar.
Coincidint amb l’equador de la legislatura, el dirigent demòcrata va fer un balanç positiu de l’estat de salut dels grups parlamentaris que conformen la majoria. “La relació és bona i m’agrada poder dir-ho”, va subratllar. Ara bé, no va amagar els dubtes que va tenir a l’inici amb els que ara són els seus socis. “Quan vam entrar a la coalició veníem d’una campanya que havia sigut molt dura i fins i tot en algun moment que passava de dura. Va ser un repte treballar units”, va declarar. Les diferències, segons Enseñat, s’han llimat i la pandèmia ha ajudat a remar en la mateixa direcció. “És normal que tinguem criteris diferents, però allò important és debatre i arribar a solucions de forma amical i això està passant”, va manifestar.
Respecte als seus adversaris polítics, va evitar fer escarni sobre la renúncia de la cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili, a la militància del PS i va posar en valor la importància de comptar amb una oposició que fiscalitzi el Govern. “Una majoria sense oposició pot tendir a fer les coses malament”, va assenyalar. Quant a terceravia, Enseñat va expressar el desconcert amb el sentit del vot en la reforma de la Llei electoral. “No ho vaig acabar d’entendre. Potser va haver-hi alguna història al darrere que no vam arribar a copsar, però bé, a la segona vegada vam aconseguir-ho aprovar amb els seus vots”, va pronunciar. En darrer lloc, Enseñat va indicar que en temàtiques com ara l’habitatge, en què el PS i terceravia defensen posicions contràries a les del Govern però contraposades entre si mateixes, la majoria surt beneficiada perquè “són dos extrems que ens centren molt”.
"HAUREM DE PRENDRE MESURES QUE PORTARAN DESGAST PERÒ TAMBÉ SOLUCIONS"
El també president de la comissió d’estudi per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS va augurar que potser no serà possible assolir consensos en tots els acords relatius a la inajornable reforma del sistema. “Volem plantejar els acords més amplis possibles, però això no significa que si al final no s’arriba a un acord, perquè al final hi haurà divergències en les polítiques, acabem reflexionant que si les mesures són necessàries també s’hauran de fer malgrat que no tinguin l’acord al 100% de la societat”, va argumentar. En aquest sentit, va manifestar que possiblement “s’hauran de prendre mesures que portaran desgast però també solucions”. De moment, però, l’estadi de la taula de treball per dirimir els impactes de les polítiques a implementar haurà d’esperar, ja que ara és el torn dels experts perquè puguin proposar les reformes davant el Consell General, el Govern, la CASS i els diferents actors socioeconòmics del país. En qualsevol cas, Enseñat va deixar clar que “tots els estudis actuarials diuen que hi ha una data on s’acaben els diners i en això hem de posar un remei”.