Dia internacional de l'orgull LGTBIQ+

Demanen que la CASS pagui el canvi de sexe

Una quarantena de joves van sortir al carrer per reclamar una igualtat plenària en drets

Demanen que la CASS pagui el canvi de sexe

Demanen que la CASS pagui el canvi de sexeFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’entitat juvenil Contracorrent sol·licita que la CASS pagui o subvencioni les operacions per canviar de sexe a les persones transgènere. Ho van manifestar ahir durant la marxa, que es va iniciar a la plaça de la Rotonda d’Andorra la Vella fins a la Coprínceps d’Escaldes amb motiu de la celebració del Dia de l’orgull LGTBIQ+, en la qual es van reunir una quarantena de persones i van llegir un manifest amb les principals reivindicacions, com la visibilització del col·lectiu i la igualtat plenària de drets per a totes les persones, “sense importar quina sigui la seva orientació sexual o el seu origen”. La marxa també comptava amb el suport de Diversand i el Fòrum Nacional de la Joventut.

Així doncs, el portaveu de l’entitat, Pol Cerdà, va manifestar que tot i que donen suport i reclamen la igualtat en tots els àmbits, “el que més ens preocupa és el col·lectiu trans, ja que és la comunitat LGTBIQ+ més invisibilitzada i a qui se li vulneren més drets fonamentals”. Des de Contracorrent van posar en relleu que a Andorra encara queda un gran treball per fer entorn de totes les persones que integren el col·lectiu i van asseverar que un dels punts forts en què és necessari posar accent és en l’educació. “Creiem que l’escola és l’espai on poder educar la promoció de la diversitat i la identitat de gènere”, va indicar Cerdà. I va afirmar que “al llarg del període d’escolarització no hem vist mai ni cap curs ni cap classe en la qual es tracti aquesta temàtica i és de vital importància que es tracti a les escoles”.

Tanmateix, els joves van destacar que amb el pas del temps “la situació ha anat millorant”, però van matisar que “encara queda molta feina per fer a Andorra”. Cerdà també va apuntar, amb referència a la participació en la iniciativa, que al país “encara és un tema tabú sortir al carrer a reclamar les coses que considerem justes”, i va exposar que “la llibertat comença perquè la gent es pugui expressar”.

A la marxa també hi van estar presents diversos membres del PS. Maria Nazzarro, la coordinadora de les Joventuts Socialdemòcrates, va valorar que “és molt positiu que siguin els joves els que organitzin aquests esdeveniments i que facin valdre la seva veu”. “Som les úniques joventuts que han assistit a l’acte, un fet que mostra quin és el partit que realment defensa aquests actes”, va dir el secretari d’organització del PS, Pere Baró. Entre els participants, Rodrigo Villafuerte va incidir en el fet que “el conjunt de persones fa la força i nosaltres en necessitem molta per aconseguir la plena igualtat”. I va posar de manifest que a hores d’ara una part de la societat a Andorra “encara segueix encastada en l’arcaic” i “segueixen considerant pecat l’homosexualitat. Fins i tot a casa meva he de fingir ser una altra persona perquè són molt religiosos”.

La marxa pel Dia de l'orgull LGTBIQ+ organitzada per Contracorrent.

Demanen que la CASS pagui el canvi de sexe

tracking