Reforma del model

La despesa en pensions està per sota de l'europea

El doctor Recuenco assenyala que la despesa d’Andorra en pensions amb relació al PIB és del 3,6%, “molt baixa” en comparació amb la mitjana europea

La despesa en pensions està per sota de l'europeaCG / EDUARD COMELLAS

Creat:

Actualitzat:

La primera sessió pròpiament de contingut de la comissió d’estudi per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS va comptar amb la presència de l’expert Luis Vicente Recuenco –proposat pel PS–, que va oferir un marc conceptual sobre els diferents models existents a Europa. Tot i no entrar en gaires concrecions sobre la salut del sistema de pensions d’Andorra, Recuenco sí que va deixar entreveure que el país disposa d’un folgat marge per apujar les cotitzacions atès que la despesa nacional en pensions amb relació al PIB és del 3,6%, un percentatge “molt baix en comparació amb la mitjana europea, que és de l’11,8%”. “La bona notícia és que Andorra té un PIB per capita dins dels 25 països més desenvolupats d’Europa”, va apuntar.

Juntament amb aquest indicador, Recuenco va posar de manifest que la contribució social dels empresaris i treballadors del Principat al sistema de pensions “és bastant baixa” en termes comparatius, sobretot tenint en compte que preveu la cobertura sanitària. En aquest sentit, l’aportació a Andorra és del 22%, mentre que la cotització de la mitjana europea és de prop del 40%, particularment la d’aquells països de tradició continental com ara França, Alemanya o els Països Baixos. Aquesta desviació es troba lleugerament més corregida en el cas dels autònoms, ja que a Andorra és del 27,7% amb el sistema sanitari cobert, mentre que, per exemple, a Espanya és del 30% sense incloure la cobertura sanitària.

Receptes generals

L’expert català va evitar pronunciar-se sobre mesures concretes que caldria implementar a Andorra, però va instar els governants a prendre nota d’algunes recomanacions generals aplicables per a qualsevol Estat. Una d’elles és la productivitat, un “factor clau” per als països que almenys estan destinant un 4% del PIB en recerca i desenvolupament, altrament conegut com I+D. El suport de les institucions públiques a la innovació “genera un valor afegit per a l’economia interna d’un país”, va comentar Recuenco, que també va posar en relleu les noves patents, productes i oportunitats de feina que se’n poden originar. “Per això és important que des dels governs es tingui en compte donar inversions a empreses que estan patentant, no donar xecs sense molta consistència a empreses que no tenen una maduresa respecte a la innovació”, va destacar.

D’altra banda, el gerontòleg social va posar el focus en la inserció de la dona al mercat laboral amb polítiques que permetin conciliar la vida familiar. En aquest sentit, va lamentar que “les perpetuades desigualtats de gènere” provoquin que les dones sovint hagin de deixar la feina i, consegüentment, interrompre la seva cotització. “Als països on la dona està més inserida al mercat laboral l’Estat recapta més ingressos i els comptes estan més sanejats”, va sostenir. En aquesta línia, i relacionat amb la fecundació, va assegurar que el fet de tenir almenys una escola bressol per barri “augmenta la probabilitat al 70% de tenir un segon fill”. A més, va comparar que els índexs de natalitat als països del sud d’Europa són d’1,2 per família, mentre que als països nòrdics són d’1,8 gràcies a la dimensió de l’estat del benestar.

En paral·lel, un darrer concepte que va posar Recuenco sobre la taula va ser l’aposta per polítiques enfocades a l’atenció a la dependència, que a llarg termini va considerar que generaran “molts llocs de feina”. “El 50% de les persones passarem per una situació de dependència quan envellim i tindrem dificultats per cuinar o vestir-nos. És una realitat que s’acabarà imposant i els països ho han de prevenir”, va manifestar. En darrer lloc, Guillaume Leroy, un dels autors del darrer estudi actuarial de la CASS, va comparèixer telemàticament per evidenciar que la pandèmia ha accentuat la urgència de reformar el sistema de pensions.

LA LLISTA D'EXPERTS QUE COMPAREIXEN

A la propera sessió del 13 de juliol compareixeran en qualitat d’experts José Antonio Erce, proposat per la CASS, i Carles Campuzano, proposat per DA. Per part de terceravia es va proposar l’empresa Estratego, mentre que l’USdA va confirmar l’assistència de Maria del Carmen Barrera i Antonio González. Des del Govern s’han posat en contacte amb l’OCDE però encara no han obtingut cap resposta. Els experts del Govern i la CASS els sufragarà la parapública, mentre que la resta els costejarà el Consell.

tracking