La pandèmia aguditza el dèficit endèmic de mà d'obra qualificada a l'hostaleria
Molts treballadors s’han recol·locat en altres sectors o s’han quedat al país d’origen
La problemàtica que viu el sector hoteler amb la manca de mà d’obra qualificada “és històrica”. La irrupció de la pandèmia, l’aturada d’aquest àmbit laboral durant gairebé un any, l’activació del turisme a Catalunya i la finalització dels ERTO avui han provocat que molts dels treballadors fidels del sector hagin decidit abandonar els seus llocs de treball al Principat perquè han trobat una feina en un altre país o per tornar al país d’origen.
En aquest sentit, des de la Confederació Empresarial (CEA) i la Unió Hotelera (UHA) al·leguen que Andorra sempre ha “confiat” en la immigració per cobrir aquells llocs de treball que “requereixen més professionalització”, com ara el turisme, un dels sectors que més pesen en l’economia del Principat. “La sortida a final de mes dels ERTO, just setmanes abans de l’inici de la temporada d’estiu, i la manca de persones professionalitzades en aquest àmbit al servei d’Ocupació ha generat la situació actual”, va manifestar el president de la CEA, Gerard Cadena.
Des de la patronal empresarial van apuntar que en la reunió amb el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, entorn del Consell Econòmic i Social, els va comunicar que una de les opcions per donar solució a aquesta problemàtica seria “incentivar la realització de cursos i formacions a les persones inscrites al servei d’Ocupació del Govern”. I els van admetre que actualment l’organisme es troba “desbordat” amb la finalització dels ERTO, però que “estudiaran com agilitzar-ne els processos i ens facilitaran les dades per sectors”. Cadena va afegir que des de la CEA han sol·licitat un informe al servei per “saber per quin motiu les ofertes i les persones desocupades no casen bé i no troben feina quan hi ha molta demanda”.
Per la seva banda, el director de la UHA, Jordi Pujol, va incidir en el fet que tot i que la dificultat per trobar personal “no és nova”, el cert és que “la Covid ha empitjorat la situació laboral i ha fet que molta gent vagi a fer la temporada en altres indrets per diversos motius”. I va assenyalar que existeix certa preocupació per part d’alguns hotelers que veuen com s’aproxima l’estiu i no tenen mitjans per poder cobrir totes les vacants necessàries per garantir un servei de qualitat a l’establiment.
Tanmateix, va posar en relleu que el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, es va comprometre a buscar una solució al problema de manera immediata per no comprometre la temporada.