El debat

L'avortament obre la caixa dels trons

L'avortament obre la caixa dels tronsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Coprincipat, 16 vegades; Constitució, 12 vegades; república, nou vegades; règim, set vegades; Tribunal Constitucional, set vegades; bisbe, cinc vegades. Hom podria pensar que amb aquesta quantificació dels termes més emprats en poc més de mitja hora de programa, la discussió entre els convidats d’ahir a L’última paraula, a la televisió del Diari, girava entorn al model institucional del país. I no va gaire desencaminat, perquè el debat sobre l’avortament va passar de puntetes sobre les qüestions relacionades amb els drets de les dones i va posar el focus en la conveniència de canviar el sistema de governança pel qual Andorra es va dotar fa 743 anys, és a dir, al segle XIII.

“És possible parlar d’avortament i la prova és aquest programa que estem fent. Una altra cosa és si es pot desvincular d’un Coprincipat parlamentari amb la particularitat que un dels Coprínceps és un bisbe”, va afirmar el secretari general de Demòcrates, Jaume Serra. “Aquest és un fals debat. Tenim els mecanismes per fer-ho dins de la Constitució sense necessitat de fer cap tipus de trencament. És una qüestió de voluntat política”, va replicar la consellera general del PS Susanna Vela. Mentrestant, a l’altra banda de l’equació, vida, quatre cops; menors, tres cops; embaràs, dos cops; violació; dos cops; víctima; un cop i per parlar de la presidenta de Stop Violències, Vanessa M. Cortés.

“Dubtes raonables en tenim tots, però demanem que sigui possible el debat a la Cambra. Som sobirans i si s’aprova, perquè només cal que un dels dos Coprínceps signi, llavors serà el Tribunal Constitucional qui dictamini”, va argumentar Vela. “Em sorprèn que un partit seriós com el PS tracti aquest tema amb tanta frivolitat i temeritat. Ho fan per inconsciència? Volen fer una prova, anar al TC i si ens hem equivocat tirar enrere. No es canvia de règim en 15 minuts”, va respondre Serra, que va recordar als socialdemòcrates que quan van estar al capdavant del Govern “si tanta necessitat hi havia es podia haver fet perquè temps en van tenir”.

En el dia de la marmota andorrana, o el “hàmster” engabiat que va denominar Serra, el dirigent demòcrata va excusar les institucions, “que no són perfectes”, i va apuntar que “els Coprínceps ho han manifestat moltes vegades, que no tenen cap problema per deixar de ser-ho si la ciutadania ho vol”. “No estem d’acord a plantejar un canvi de règim per culpa de l’avortament, aquest és un altre debat”, va contestar Vela. Un meló que, sense objeccions, es va encarregar d’obrir el representant de DA. “El Coprincipat és útil i sobretot s’ha demostrat en el darrer any. I la realitat comparable més propera que tenim és la República de San Marino, que no ha tingut els mecanismes per accedir a segons quines coses durant la pandèmia”, va dir Serra.

Lluny de convèncer-se mútuament, Vela va lamentar que “un país que suposadament vol ser progressista i innovador” no escolti les veus dels organismes internacionals “que ens han dit que l’avortament s’ha de despenalitzar i legislar en els tres supòsits bàsics”. Al seu torn, Serra va sortir a defensar la reputació diplomàtica del país perquè “segons quins comentaris en fòrums internacionals feia la sensació que Andorra estava integrat per unes bèsties”. “No estem davant d’un problema que sigui una situació que ens estigui desbordant”, va concloure Serra.

VELA DEFENSA LA PRESIDENTA D'STOP VIOLÈNCIES

Les manifestacions sobre l’avortament que la presidenta de l’associació Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, va fer davant de la Cedaw, la comissió de l’ONU en defensa dels drets de les dones, van ser objecte de debat i de defensa per part de Susanna Vela, qüestionada prèviament per Jaume Serra sobre el rol del PS en aquest afer que ha acabat als tribunals. “És una activista social i se l’ha de respectar. En lloc de portar-la a la Fiscalia se l’ha de protegir. Aquesta mateixa valentia ha de servir per posar fi a aquesta injustícia. Va exposar unes dades que ni coneixem al PS. Una cosa és que no l’animem i una altra que li donem suport perquè és víctima d’una vergonyosa persecució”, va manifestar la dirigent socialdemòcrata.

tracking