Justícia

Mala acollida dels batlles a l'assessor jurídic

Casadevall fa una proposta per desencallar expedients acumulats de fa temps i fer de reforç en algunes seccions

Mala acollida dels batlles a l'assessor jurídicFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i la incorporació de cinc batlles l’abril passat, l’acumulació d’expedients no s’ha resolt i continua sent un greu problema de la justícia. El president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, va plantejar ahir el nomenament d’assessors jurídics que ajudarien els batlles que tenen més feina a avançar i a elaborar els dossier, un sistema que, segons va explicar, està totalment implantat a França.

La proposta, segons ha pogut saber el Diari, no convenç la majoria de batlles perquè consideren que continuaran sent els responsables amb la firma d’un dossier que no hauran treballat ells i, per tant, que no defugiran de les seves responsabilitat i abans de donar el vistiplau en revisaran el contingut, amb la qual cosa la feina que es podran estalviar serà menor.

Dins de l’àmbit judicial es té el convenciment que es va actuar massa tard i quan l’acumulació de dossiers i els retards en les sentències estaven gairebé cronificats. La possibilitat de contractar assessors jurídics de forma temporal no agrada. I per diferents motius. D’una banda, seria personal que no fa jurament i que tindrà accés a informació confidencial, en alguns casos de gran transcendència i, de l’altra, que els batlles no estan disposats a estampar la seva firma en un expedient que no han elaborat ells però del qual es faran responsables.

NO SURT A LA LLEI

Alguns batlles veurien com una opció viable que els magistrats que es van incorporar fan poc puguin fer de reforç en aquells expedients que estan encallats de fa temps o d’aquells batlles que tenen més dossiers acumulats. A més, es retreu que la figura de l’assessor jurídic no està prevista a la Llei qualificada de la justícia i, per tant, el seu encaix seria complicat. Aquests assessors assumirien una tasca molt transcendent però sense cap responsabilitat, que recauria en el titular de cada secció.

El personal de la justícia segueix defensant que calen més batlles, però el dèficit s’amplia als fiscals i també als secretaris judicials.

Sobre aquests darrers, Casadevall va explicar que no hi ha persones interessades i ho va atribuir a la baixa remuneració. La manca de secretaris judicials era previsible, ja que la majoria dels nous batlles que van superar unes proves que no van estar exemptes de certes suspicàcies treballaven com a secretaris judicials. També s’apunta que un batlle guanya com a màxim 4.500 euros bruts mensuals, molt menys del que pot ingressar un advocat amb una reputació mitjana.

El setembre de l’any passat tots els aspirants que van aconseguir una de les cinc places –dues de reforç– per a batlle eren secretaris judicials, fet que va permetre escurçar a la meitat el temps de formació a sis mesos per ser totalment operatius. Hi va haver certa polèmica perquè fonts judicials van indicar, però, que només tres havien aprovat l’examen, mentre que dos hi van accedir per “mèrits”, que els han fet pujar la nota fins a l’aprovat per aconseguir optar a les places en concurs.

QUEDA NOVAMENT DESERT EL CONCURS QUE HAVIA DE SERVIR PER NOMENAR FISCALS

Per segon cop s’ha declarat desert el concurs que havia de servir per cobrir dues places vacants per a fiscal. Fonts de la justícia es van mostrar ahir preocupades per aquesta situació en un moment de gran volum de feina per la vista del cas Gao Ping, relacionada amb BPA, i perquè el nou Codi de Procediment Civil també implica més feina per al ministeri públic. Ara serà necessari esperar al setembre per convocar un nou concurs i intentar incorporar nous fiscals, que també necessitaran un temps d’adaptació. Les declaracions de Casadevall es van fer en el transcurs del jurament de Berta Hidalgo per al càrrec de batlle a la sala 6 de la nova seu de la Justícia en l’acte celebrat ahir al migdia. El nomenament d’aquesta batlle es va fer oficial en un Butlletí Oficial del Principat d’Andorra extra publicat el 9 d'abril. El president del CSJ va fer referència al pla de xoc en el qual s’està treballant per acabar de resoldre els problemes que s’arrosseguen en la justícia, i per al qual també serà necessari disposar d’un fons econòmic generós.

tracking