projectes
La inversió estrangera es recupera amb força i duplica la del 2019
El primer semestre s’han autoritzat 535 projectes amb una inversió de 444 milions
El primer semestre del 2021 ha marcat rècords d’inversió estrangera malgrat els efectes encara vigents de la crisi sanitària. Després de la frenada del 2020 a conseqüència de la pandèmia, entre el gener i el juny s’han recuperat amb força les autoritzacions de projectes empresarials i la despesa forana en immobles. En el primer cas les dades s’han més que doblat respecte al primer semestre del 2019, en una situació encara de normalitat. S’han autoritzat 535 projectes amb una inversió de 444 milions. El 2019 van ser 276 i amb una quantia de 189 milions. El 2020 van baixar a 210 i ho va fer especialment la inversió prevista: 40 milions d’euros. El ministre d’Economia, Jordi Gallardo, va presentar ahir les dades que expliquen per què aquells projectes que la pandèmia va aturar “no s’han perdut, sinó que s’han traslladat al 2021”.
La inversió en immobles també ha experimentat un augment notable i igualment, amb 80 milions, està a prop de doblar les dades dels primers sis mesos del 2019. El nombre d’inversions validades ha crescut de 193 a 213, però el seu valor ha pujat notablement. Si el volum mitjà de la despesa el 2019 era de 235.000 euros, el 2021 s’ha incrementat fins prop dels 380.000. El 2020 les xifres van ser 123 i 244.583 euros, respectivament. El ministre va relacionar aquest interès a comprar una propietat al país en part per l’efecte de la pandèmia, que ha portat molta gent a replantejar-se l’entorn on viu i que s’ha sentit atreta per les potencialitats del Principat (per la seguretat, la gestió de la crisi sanitària, l’entorn natural) i les ha trobat un motiu per traslladar el domicili o adquirir una segona residència. La meitat de la inversió immobiliària procedeix d’Espanya i un 24% és de França.
INVERSIÓ DIRECTA
Les dades, va remarcar Gallardo, mostren que el volum d’inversió ha anat creixent des del 2012. El model de negoci que atreu el país és de mida mitjana o petita però el ministre va voler posar en valor tota la feina que s’està fent i les dificultats per atreure empreses cap a Andorra en un entorn de molta competència. Gallardo va destacar que malgrat que les dades del 2020 han anat a la baixa per la crisi sanitària “han baixat menys del que han baixat en l’àmbit internacional, s’ha mostrat una capacitat de resiliència important”. A més, va remarcar que la inversió està en sintonia amb les característiques del Principat i que tot i que s’estan fent esforços per atreure empreses que “puguin tenir un impacte més alt, també hem de ser conscients amb qui competim”. En aquest sentit, Grifols suposa un salt endavant.
La feina que s’està fent des del Govern també va dirigida a diversificar inversions i atreure sectors que van des de l’agricultura alternativa fins a la tecnologia o la biotecnologia i la salut, però ara per ara segueixen sent majoritaris els sectors tradicionals. Tots tres anys els sectors que han liderat les demandes autoritzades d’inversió estrangera directa són la prestació de serveis, en segon lloc la comercialització i venda al detall o a l’engròs, i després les de tipus patrimonial. Com en el cas dels immobles, l’origen dels inversors és majoritàriament espanyol, seguit del francès.
Quant als llocs de treball que generen aquests projectes validats, Gallardo va indicar que tenen constància que des del 2012 fins ara les propostes que s’han entrat sumaven 1.600 treballadors, tot i que va precisar que no és té la dada de quants finalment s’acaben concretant. El titular d’Economia va defensar els beneficis d’un model que aporta “inversió i llocs de feina”.