dades sanitàries

La CASS ha abonat prop de 35.000 visites 'a distància' entre gener i març

La majoria de consultes són de capçaleres (25.790), seguides dels especialistes (8.646) i en darrer lloc de neuropsiquiatres (397)

La CASS ha abonat prop de 35.000 visites 'a distància' entre gener i març

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El primer trimestre del 2020 la CASS ja va comptabilitzar els primers actes reemborsats per visites mèdiques a distància. La pandèmia va esclatar a mitjan de març i va forçar a limitar al màxim que els ciutadans acudissin a les consultes, convertint l’opció telemàtica en la manera de comunicar-se amb el metge. El primer trimestre de l’any passat els facultatius de capçalera van realitzar 7.876 visites no presencials, els especialistes en van fer 1.837 i se’n van tramitar 351 de neuropsiquiatria. El primer trimestre d’aquest 2021 amb els embats de la pandèmia encara molt presents, les xifres denoten la implantació de la fórmula de l’atenció no presencial: els capçaleres n’han fet 25.790, els especialistes 8.646 i de neuropsiquiatria, 397: 34.833 en total. De presencials se n’han fet 88.132.

Des de principis del mes passat les visites telemàtiques estan regulades per un decret que estableix una doble tarifa perquè aquelles que es consideren administratives (per algun tràmit que el pacient necessita del metge) siguin més econòmiques. La tarifa és de 15 euros indistintament si el metge és de primària o especialista. La CASS havia demanat en reiterades ocasions la regulació per evitar abusos i, recentment, el president del consell d’administració de la Seguretat Social, Albert Font, ha alertat sobre la constatació que les visites no presencials no estan substituint les tradicionals, sinó que s’hi sumen. Les dades del primer trimestre del 2021 apunten, per exemple, que els capçaleres en van fer 40.927 de presencials que, sumades a les 25.790 de telemàtiques, donen de resultat 66.717. En el mateix període de l’any passat en van fer 52.697 (44.821 de presencials i 7.876 de telemàtiques), cosa que implica un increment del 26% entre un i altre període. Cal tenir en compte la incidència de la pandèmia.

LA DESPESA SANITÀRIA

Però així com en el cas dels metges de capçalera les visites presencials han estat inferiors el primer trimestre del 2021 respecte al període anterior (40.927 per 44.821, respectivament), en el cas dels especialistes les consultes tradicionals han experimentat un lleuger increment (de 43.180 a 43.992, respectivament) i les telemàtiques s’han disparat en un 371% tenint en compte que la crisi sanitària per la Covid va esclatar a les acaballes del primer trimestre del 2020.

La quantitat de despesa sanitària reemborsada ha anat a l’alça en tots els conceptes. La que genera un major cost és l’hospitalització, que va suposar prop de 9 milions el primer trimestre, un 20,3% més que l’any anterior. Després se situa la farmàcia, que va créixer més moderadament, un 4%, fins als 3, 5 milions. En tercer lloc hi ha la consulta d’atenció primària, amb 2,4 milions, un 21,3% per sobre del mateix període de l’any anterior. Els actes per anàlisi van suposar 2,2 milions, experimentant un dels creixements de més increment, d’un 35,5%.

La CASS tancava aquesta setmana la liquidació del primer trimestre, tot advertint dels 10 milions de dèficit de la branca general no només per l’augment de la despesa sanitària (en reemborsament d’actes mèdics però també de baixes i d’altres prestacions), també per l’altre impacte de la pandèmia: el descens de les cotitzacions.

LA FISIOTERÀPIA CREIX UN 29%

Els actes per visites de fisioteràpia han experimentat un increment considerable el primer trimestre. Ja va advertir el Col·legi el passat mes d’abril que les consultes estaven acumulant llistes d’espera per una major demanda que també es relaciona amb la pandèmia. La Covid ha provocat des d’un augment de gent que s’ha apuntat a la pràctica esportiva i que si no hi està molt avesada pot acabar patint algun problema físic, fins a dolències provocades pel teletreball i que a casa no hi ha els recursos per a la salut postural que sí que hi poden haver en una oficina. La conseqüència és que el primer trimestre de l’any la CASS ha reemborsat 104.982 actes de fisioteràpia, que suposen un augment del 29% respecte el mateix període del 2020. Aquell primer trimestre l’activitat s’havia contret, amb 81.211 actes.

EVOLUCIÓ

1 El març del 2020, les primeres visites

El primer trimestre del 2020 la CASS va reemborsar les primeres visites telemàtiques. Van ser 7.876 de capçaleres, 1.837 d’especialistes i 351 de neuropsiquiatria.

2 Fórmula plenament implantada

Les dades del primer trimestre del 2021 constaten que ja és una fórmula plenament implantada. Els capçaleres han fet 66.717 consultes i les telemàtiques suposen un 38%.

3 Regulades des del passat mes de juny

Des de l’1 de juny les consultes estan regulades per un decret que té com a principal novetat la doble tarifa per abaratir les visites a distància de tipus administratiu.

4 La CASS adverteix de l'impacte

La parapública exposa el neguit pel fet que no substitueixen les presencials, sinó que s’hi sumen. Cal tenir en compte, però, la pandèmia.

tracking