Projecte de llei d'economia digital, emprenedoria i innovació
Govern regula noves formes de finançament i habitatge
El Govern està a punt de tancar el text legislatiu que regula el model participatiu per costejar projectes empresarials o el ‘coliving’
El projecte de llei d’economia digital, emprenedoria i innovació enfila el camí per ser validat pel Consell de Ministres i entrar a tràmit parlamentari. Una eina legal pensada per atreure talent, segons va anunciar el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, fa una parell de mesos. Regula àmbits que s’associen a projectes empresarials innovadors, start-ups i iniciatives relacionades amb les noves tecnologies. Des del vessant del finançament, als entorns de treball i també l’habitatge. A Andorra ja hi ha espais de coworking –que també entren en aquesta regulació– però el projecte de llei, segons ha pogut saber el Diari, també regula el coliving, o habitatges que tenen espais comuns compartits. Quant al finançament, es regula la fórmula participativa, alternativa al circuit dels serveis financers tradicionals, i que consisteix a enllaçar els interessos d’inversors i promotors de projectes a través de plataformes que faciliten que els segons obtinguin els diners per tirar endavant la iniciativa empresarial i que els primers n’acabin obtenint un rèdit.
El coliving, de fet, s’associa al coworking. De compartir un mateix espai de treball a poder-ho fer en l’àmbit residencial. Es planteja, a més, com un facilitador de l’accés a l’habitatge. En tot cas, el text legal deixa clar que l’espai privatiu i la part proporcional que li pertanyi dels espais comuns no poden ser mai inferiors a la superfície mínima que estableix la llei per a un habitatge complet. Com en cas d’un lloguer tradicional, hi ha d’haver un contracte d’arrendament subscrit entre el que lloga (coliver) i el propietari de l’espai o de qui el gestioni. I el pacte ha d’incloure durada, preu i drets i deures d’ambdues parts.
FINANÇAMENT PARTICIPATIU
El projecte de llei regula, com a mesura per afavorir la inversió en iniciatives empresarials vinculades a l’economia digital, l’emprenedoria i la innovació, els serveis de finançament participatiu i les exigències que ha de complir qui els presta –persones jurídiques de nacionalitat andorrana que han de tenir l’aval de l’Autoritat Financera (AFA)– i les característiques de l’explotació de les plataformes de finançament participatiu, així com la publicitat sobre aquestes. El proveïdor del servei ha de garantir una gestió eficaç i prudent i que el promotor o promotors del projecte estan nets d’antecedents penals en els àmbits del dret mercantil, insolvències, serveis financers, de blanqueig de capitals o frau, i que no estan establerts en jurisdiccions d’alt risc. La informació que es doni als potencials inversors ha d’estar basada en la transparència i estaran obligats a informar-los que els serveis de finançament participatiu no estaran coberts pel sistema de garantia de dipòsits regulat per llei, i que els valors negociables i els instruments admesos pel finançament participatiu adquirits a través de la seva plataforma tampoc no ho estaran pel sistema d’indemnització dels inversors que fixa la mateixa llei.
L’activitat restarà supervisada per l’AFA que, més enllà de l’autorització inicial, també tindrà potestat per revocar-la per inactivitat o perquè no es compleixin les condicions de la normativa. També podrà suspendre ofertes de finançament participatiu o directament prohibir-les si es constata una infracció de la legislació.
SANDBOX
El projecte de llei també regula l’entorn controlat de proves o sandbox per tal de permetre que el país pugui ser un territori on testar productes, serveis, models de negoci o projectes relacionats amb economia digital o innovació per tal d’avaluar la viabilitat de la iniciativa abans de posar-la al mercat. Caldrà una autorització per accedir-hi, validar un protocol de proves i una autoritat supervisora (determinada pel ministeri d’Economia) seguirà tot el procés.
'SANDBOX' O CAIXA D'ARENA SEGURA
Sandbox (caixa d’arena) és el terme emprat per garantir un entorn de proves segur. Tradicionalment ha estat lligat al món dels videojocs i de la tecnologia, que requereixen testejos previs abans de llençar-se al mercat. Però s’ha ampliat el seu bast esdevenint també una oportunitat per a start-ups que desenvolupen un nou model de negoci i que necessiten proves prèvies abans de fer les inversions importants per poder sortir al mercat. Un dels exemples que se citen és el de la Gran Bretanya, que ja el 2015 va impulsar un sandbox financer dirigit per a startups d’aquest àmbit. Moltes de les companyiesque van aprofitar aquesta oportunitat usaven blockchain. Els informes anuals de l’eventual sandbox andorrà seran tramesos al Govern i el Consell.
1 Una legislació per “atreure talent”
El ministre Gallardo va anunciar fa algunes setmanes el projecte de llei i va exposar que estava pensat per atreure talent. Regula àmbits diversos, incloses fórmules alternatives d’habitatge.
2 El ‘coliving’ o compartir espais amb els veïns
Andorra ja té exemples de coworking, espais comuns per treballar, i ara el projecte de llei regula el coliving, que consisteix en habitatges amb part dels espais compartits.
3 Finançament alternatiu al tradicional
El projecte de llei regula el finançament participatiu, que enllaça promotors d’un projecte que cerquen inversió i algú interessat a posar-hi diners a través de plataformes.
4 Supervisió de l’autoritat financera
Els serveis de finançament participatiu necessitaran l’autorització de l’Autoritat Financera i estaran supervisats per la mateixa. L’AFA tindrà la potestat d’actuar contra irregularitats.
5 Banc de proves abans de sortir al mercat
Un altre dels aspectes que recull el text és la implantació d’un banc de proves regulat al país perquè es puguin testar en un entorn segur productes, serveis o models de negoci.