rEPORTATGE
Ambulàncies en lluita
Dilluns va finalitzar el termini per presentar ofertes a l’esperat concurs de transport sanitari. La concurrència de la Creu Roja molesta els rivals.
Divendres està programada l’obertura de plecs d’un concurs que arriba amb retard a causa de la pandèmia, ajornament que va obligar a prorrogar els serveis d’Ambulàncies del Pirineu, que és qui s’ha estat fent càrrec del transport no medicalitzat els últims anys. La Creu Roja ja va anunciar el 30 de juny passat a través d’un comunicat que presentava oferta, una decisió que ha molestat els rivals, que la consideren en certa manera competència deslleial pel fet que és una ONG i que rep subvencions del Govern per altres tasques, com les que està duent a terme durant la pandèmia a l’stop lab.
La Creu Roja defensa que ho pot fer perquè compleix el plec de bases i perquè no és en cap cas una entitat aliena al servei, que va realitzar fins al 2008. D’ençà d’aquella data s’ha continuat ocupant del transport sociosanitari, l’adaptat a persones amb problemes de mobilitat o d’altres que necessiten un trasllat a un centre sanitari.
Entre els rivals crítics hi ha Ambulàncies Carlemany, que es presenta al concurs a través d’una UTE que comparteix amb Valira, empresa andorrana que penja de la catalana Ambulàncies Egara, fundada el 1984, i que tal i com anuncien, té presència tant a Catalunya (gestiona el transport sanitari urgent i no urgent de Catsalut a la comarca barcelonina del Vallès Occidental, Lleida, Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre) com a l’Aragó. Àlex Ballestà, responsable d’Ambulàncies Carlemany, va assenyalar que l’aliança suposa tenir un “suport logístic” destacat i que els dona la preparació i capacitació per complir les exigències del plec de bases “i molt més”. Carlemany fa actualment serveis preventius –ha participat, per exemple, en el darrer Multisport Festival– i també s’ocupa de trasllats sanitaris de caire privat, lligats a assegurances.
Qui sigui el nou adjudicatari haurà d’assumir la plantilla d’Ambulàncies del Pirineu –sempre que no torni a ser la guanyadora de la licitació, a la qual també concorre–, un total de 25 persones. La concessió és per a quatre anys i prorrogable dos més. Després de l’obertura de plecs, el SAAS haurà de valorar quina oferta –se n’haurien presentat quatre– compleix en major grau els requisits exigits per decidir l’adjudicació.