Judici per la causa primera de BPA
Els lletrats defensors s'indignen amb l'AFA
Els defensors denuncien mancances en la documentació enviada pel regulador al tribunal
Les defenses dels 24 processats per la causa primera de Banca Privada d’Andorra (BPA) van sortir ahir indignades de l’onzena sessió del judici del cas Gao Ping. Indignades amb la resposta de l’Autoritat Financera Andorra (AFA) al requeriment de la sala que enviés tota la documentació en el seu poder relativa a les reunions entre l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), BPA i els auditors de l’entitat. Tan indignades que van demanar una nova suspensió del judici fins que el regulador enviï tota la documentació requerida pel tribunal. Petició que els tres magistrats que formen la sala van denegar en considerar que la resposta de l’AFA als dos oficis del tribunal no deixa lloc a més reclamacions. “Fora d’aquesta documentació –la que es va enviar a final de la setmana passada–, salvat error o omissió involuntària, l’AFA no disposa de més documents relatius al que es demana”, va ser la resposta de l’ens que va recordar el president Enric Anglada en llegir l’aute que rebutjava la petició de suspensió.
L’havia reclamat l’advocat de Joan Pau Miquel, Jesús Jiménez, després de gairebé sis hores de declaració de l’ex-conseller delegat del banc en què va comentar la documentació enviada per l’AFA. I és que Jiménez va denunciar que no s’ha tramès cap de les actes de les reunions bilaterals entre l’INAF i BPA que es van dur a terme a partir que la directora, Maria Cosan, decidís deixar de fer les trobades a tres entre el regulador, el banc i l’auditor de l’entitat. “No hi ha les actes bilaterals, hi ha actes en què falten pàgines, no s’han enviat les guies de l’ordre del dia”, va lamentar l’advocat, que va afegir que de les 493 cartes acreditades que es van enviar entre l’INAF i BPA només hem rebut còpia de set”.
“Se’ns està acusant de manera general de fer les coses malament i volem demostrar que hi havia un control per part del regulador i dels auditors”, va dir el lletrat, que va lamentar que “sense els documents no se’ns permet demostrar la bondat de la nostra defensa”.
Un altre advocat, Salvador Capdevila, defensor de tres processats, va anar més enllà que Jiménez. “Se’ns acusa que a BPA hi havia un descontrol sistèmic amb voluntat de blanquejar. El descontrol sistèmic el tenien altres”, va assenyalar, amb referència a la minsa documentació enviada per l’AFA al tribunal.
Dos lletrats més van voler dir-hi la seva. Josep Antoni Silvestre va exigir que “se’ns enviï tota la documentació per poder-nos defensar”, ja que “no pot ser que institucions públiques amaguin documentació a l’administració de justícia”. I Anna Solé, després de denunciar que “falta una documentació sumament important per exercir el dret a la defensa dels nostres clients” i d’assegurar que “és totalment necessari que arribi aquesta documentació avui mateix a la sala”, va advertir que “el judici no pot continuar sense que arribi aquesta documentació”.
Una documentació que Anglada ja havia donat per perduda minuts abans. “L’AFA ens respon que ha enviat tot el que té. Tornar-ho a demanar és picar contra una paret”, va dir el magistrat, que va afegir, amb certa resignació, “que tenim el que tenim”.
BONES PRÀCTIQUES A BPA
Miquel va continuar defensant les que considera bones pràctiques de BPA amb relació a la prevenció del blanqueig i que venen reflectides a les actes enviades per l’AFA respecte a les comunicacions del banc amb l’INAF. Va recordar la resposta a un comunicat tècnic del 2014 del regulador que reclamava a totes les entitats informació sobre pràctiques que poguessin posar en risc la reputació del sistema financer. El banc va respondre pocs dies després enumerant episodis des del 2006 que podien suposar un risc, entre ells vincles amb els casos Petrolis, Emperador o Clotilde. “BPA va ser molt exhaustiva en la resposta i res se’ns va dir des del regulador o l’auditor”, va cloure.
MIQUEL INDICA QUE L'INAF VA BUSCAR COMPTES DELS PUJOL A LA FILIAL DE BPA A PANAMÀ
La filial a Panamà de Banca Privada d’Andorra (BPA) va ser inspeccionada el 2014 a petició de les autoritats andorranes en recerca de possibles comptes relacionats amb l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva família, segons l’ex-conseller general de l’entitat, Joan Pau Miquel. L’INAF va ser l’encarregat de fer aquesta inspecció, sempre segons el testimoni de Miquel, que es va demanar al setembre del 2014 després que Pujol confessés al juliol que havia obert un compte al Principat amb els diners de l’herència del seu pare, el financer Florenci Pujol. Ho va explicar ahir l’ex-conseller delegat de BPA, qui per onzè dia consecutiu va continuar declarant davant del Tribunal de Corts en el marc del judici per la causa primera de l’entitat intervinguda el 2015, el conegut com a cas Gao Ping. Ho va fer després que el president del tribunal, Enric Anglada, li demanés respecte a una inspecció que s’havia fet a la filial panamenya i de la qual BPA va informar al seu auditor. Des de primera hora del matí, Miquel va estar comentant les actes que l’Autoritat Financera ha enviat relatives a l’INAF, BPA i els auditors del banc. Actes que van de l’any 2006 al 2015.