connectar el país

Inversió de 20,6 milions fins al 2024 per a la digitalització

El Govern impulsarà la transformació digital, tant del sector públic com del privat, amb 131 propostes que desplegarà fins al 2024

Inversió de 20,6 milions fins al 2024 per a la digitalitzacióSFGA / J. A. VILADOT

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern invertirà 20,6 milions d’euros fins al 2024 en el programa de Transformació Digital. El projecte, concretat en 50 línies d’actuació i 131 iniciatives, vol impulsar la digitalització, tant del sector públic com del privat a mitjà termini, amb l’objectiu, tal com va remarcar ahir al matí el secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, de fer més “eficients” i “àgils” l’administració i el teixit productiu del país. “Els països que han sortit millor de la pandèmia són els més digitalitzats”, va recordar Marquina en la presentació del projecte, que va tenir lloc ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

En la presentació de la iniciativa, el cap de Govern, Xavier Espot, va assenyalar que el Principat encara ha de fer “molta feina” en matèria de digitalització i que, per això, és una de les línies d’actuació més importants del full de ruta de l’executiu per a la resta de la legislatura, l’Horitzó 23. El cap de Govern va posar de referent Estònia, un país que quan va caure la Unió Soviètica “ho tenia tot per fer” i que avui és líder en l’ús innovador de les tecnologies digitals.

NOMÉS EL 5% DE TRÀMITS

Marquina va exposar quines són les necessitats específiques d’Andorra en matèria de digitalització, tant en l’àmbit de l’administració pública com en el del sector empresarial i les competències digitals del conjunt de la població.

Per exemplificar l’endarreriment del país en la digitalització del sector públic, Marquina va assenyalar que el percentatge de tràmits que es poden fer en línia “no arriba al 5%”, el nivell d’accés als serveis públics “està limitat a l’horari presencial” i els índexs de ciberseguretat “no són els òptims”.

Pel que fa a l’àmbit de l’economia privada, el secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics va alertar que el 53% de les empreses “no disposen de full de ruta digital”, que gairebé la totalitat afirmen que “menys del 30% dels treballadors han desenvolupat capacitats adequades en l’àmbit digital” i que “el 83% han emprès un procés de transformació digital, però només en un nivell molt bàsic”.

El programa del Govern conté diverses mesures específiques perquè el sector públic faci la transformació digital que el país necessita. El projecte passa, segons va explicar Marquina, per potenciar la interoperabilitat de les dades –és a dir, que tots els organismes del Govern puguin compartir i reutilitzar fàcilment les dades de què disposen–, l’automatització de l’administració i el desenvolupament de la identitat digital única –un instrument que permet fer tots els tràmits en línia–, entre d’altres.

Pel que fa al sector privat, l’executiu reforçarà els programes de suport a la digitalització de les petites i mitjanes empreses. En declaracions als mitjans després de la presentació, Maquina va apuntar que el Govern hi col·laborarà “acompanyant les empreses en els seus projectes de transformació digital de l’estructura productiva”.

INICIATIVES EN MARXA

Agilització

Els primers programes de transformació digital de l’administració que el Govern ha posat en marxa han permès escurçar el temps de tràmit de la reserva de denominació social de disset a cinc dies.

Salut

Marquina va explicar que el Govern presentarà les properes setmanes l’aplicació Andorra Salut, que permetrà agilitzar l’accés als serveis de salut dels pacients andorrans.

Adaptació normativa

Andorra ha iniciat el procés per adaptar la legislació europea que regula tots els aspectes relacionats amb la transformació digital.

Ciberseguretat

L’Agència de Ciberseguretat començarà a funcionar el setembre d’aquest any. L’organisme haurà de vetllar per la seguretat digital del país, en especial de les infraestructures crítiques.

tracking