Festes amb mascareta, sense ball i fins a les 22.30 hores
El Govern restringeix la celebració d’actes nocturns més enllà de les 22.30 hores i el públic haurà de romandre assegut
El Govern va aprovar ahir un paquet de mesures restrictives per a la celebració de les festes majors que comportarà l’ús obligatori de la mascareta –a partir dels vuit anys– en espais exteriors i la limitació de concerts i actes associats a les celebracions parroquials fins a dos quarts d’onze de la nit. Aquesta decisió arriba motivada pel repunt de contagis, especialment entre el jovent, i per les imatges d’aglomeracions viscudes el cap de setmana passat durant el Roser d’Ordino.
El ministre portaveu, Eric Jover, va informar ahir en roda de premsa que les mesures busquen mantenir “el bon comportament sanitari” davant un escenari propici per a la sociabilització com són les festes majors. Per aquest motiu, les activitats hauran de celebrar-se amb la preservació de la distància de seguretat d’1,5 metres entre els assistents, que hauran de romandre asseguts en cadires. A més, en col·laboració amb els comuns, l’executiu va prohibir el servei de barra, així com el seu consum dempeus o caminant.
En paral·lel, el ministre va exposar la modificació del protocol de l’Andorra Mountain Music, que a partir del concert de dissabte haurà de comptar amb uns controls “més estrictes” entre els visitants. En aquest sentit, s’haurà d’acreditar l’òptim estat de salut mitjançant la pauta completa de vacunació o la presentació d’una PCR o TMA realitzada en les darreres 72 hores. En el seu defecte, l’organització facilitarà un test d’antígens entre els assistents.
La prova pilot de l’oci nocturn
D’altra banda, Jover va concretar que la prova pilot per a la reobertura de l’oci nocturn es durà a terme en dues discoteques del país divendres 16 de juliol vinent. L’accés serà reservat als majors d’edat, que hauran de realitzar una inscripció prèvia aportant dades de contacte i el nombre de cens. Les persones que vulguin participar a la prova pilot hauran de demostrar que han complert la pauta de vacunació o hauran de disposar d’un test PCR o d’una TMA. En cas contrari, s’hauran d’efectuar un test d’antígens que els proporcionarà l’organització.
L’aforament estarà limitat al 70% però a l’interior els assistents quedaran eximits de l’obligatorietat de la mascareta. Els locals romandran oberts fins a les cinc de la matinada per simular “la màxima normalitat possible”. Això sí, al cap de dues setmanes s’haurà d’efectuar un cribratge a tots els participants per comprovar que l’activitat no ha estat un focus de transmissió del virus.
Actualització sanitària
La cap d’àrea del departament de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, va comunicar ahir la detecció de 30 nous positius en les darreres hores, dels quals 22 corresponen a persones no vacunades. En total, la xifra d’afectats arriba als 14.021. Els casos actius s’eleven a a 137 després que en les darrers hores només cinc pacients rebessin l’alta mèdica. Així doncs, el nombre total de recuperats se situa en 13.757 i l’hospital segueix sense pacients ingressats.
Com a mostra del repunt de casos, Vidal va comentar que la taxa de reproducció s’ha disparat fins a 2,12, tot i que va matisar el seu efecte degut als pocs casos detectats. En qualsevol cas, va reconèixer que les persones ubicades a la franja d’edat d’entre els 15 i els 29 anys són les que concentren més casos en els darrers dies. Respecte a la incidència escolar, hi ha una aula que està en vigilància activa i una altra en vigilància passiva.
Quant a la vacunació, s’han administrat un total de 71.053 vaccins al país, dels quals 43.013 corresponen a primeres dosis i 28.490 a segones dosis. En resum, un 51,5% de la població estimada i un 64,3% de la població vacunable han rebut ja la primera dosi, mentre que en segones dosis els percentatges són d’un 36,5% i un 42,6%, respectivament. Així mateix, a la plataforma hi ha 50.006 persones apuntades i el Govern té previsió d’assolir el 75% d’inscrits ben aviat. En darrer lloc, les vacunes d’AstraZeneca provinents de Portugal arribaran durant les properes hores.
FONT RECLAMA UN CERTIFICAT HOMOLOGAT
El conseller del PS Jordi Font va reclamar al Govern un certificat Covid “oficial i homologat” per desplaçar-se per Europa. “Ells mateixos han reconegut que se’ls ha acabat la tinta de la impressora i que fan un certificat que no és ni oficial. Ha estat una patinada que cal rectificar i cal que es continuï amb els acords per transformar la fotocòpia cutre, com la va definir el ministre, en un certificat oficial i homologat”, va dir Font, que va instar la ciutadania a fer pressió al Govern per avançar en aquesta matèria.