Judici per la causa primera de BPA
Miquel va facilitar els intercanvis de diners quan el banc ja els havia restringit
Ell i altres gestors van seguir amb l’operativa que sí que va quedar vetada a Pallardó
L’ex-conseller delegat de Banca Privada d’Andorra (BPA) Joan Pau Miquel va continuar facilitant els intercanvis de diners en efectiu entre clients del banc quan l’entitat havia restringit aquesta operativa des del setembre del 2011. Una pràctica que també van continuar fent altres gestors de BPA com a mínim fins a l’octubre del 2012, quan esclata l’operació Emperador i es deté a Andorra el treballador del banc Sergi Fernández Genés, arran d’una comissió rogatòria internacional demanada per les autoritats espanyoles. Una operativa que s’havia restringit a Rafael Pallardó. Miquel va explicar que l’empresari valencià no va ser un dels clients als quals es va permetre seguir fent intercanvis després que l’entitat comuniqués als treballadors que aquesta operativa s’havia restringit.
Restringit, que “no prohibit”, va matisar l’ex-conseller delegat de l’entitat, que ahir va declarar per dotzè dia consecutiu davant del Tribunal de Corts, quan el fiscal general, Alfons Alberca, li va demanar per què es va continuar fent una pràctica que estava prohibida. “Els intercanvis estaven restringits pel banc, no prohibits. A vostè li agrada molt la paraula prohibir”, va etzibar Miquel a Alberca. A preguntes del president de la sala, Enric Anglada, el banquer va explicar que tot i ser el màxim responsable del banc, el 2012 gestionava comptes de clients amb els quals havia treballat en els seus inicis al banc i que tenien la seva confiança.
Que BPA va continuar amb l’operativa d’intercanvis ho va posar en relleu el ministeri públic, que va mostrar a la sala les al·legacions que el gestor del banc implicat en el cas Emperador va remetre al comitè d’ètica i disciplina de l’entitat per defensar-se de l’expedient informatiu que se li va obrir quan les autoritats espanyoles en van demanar la detenció i l’extradició, que no es va produir, per estar vinculat amb els comptes de Pallardó i la presumpta activitat il·lícita de l’empresari xinès Gao Ping. Un escrit en què es diu, segons Alberca, que Miquel i almenys cinc gestors més de l’entitat “feien entregues i intercanvis posteriorment a la data en què vostè ens diu que es van prohibir”.
Falta d'informació
El fiscal general, d’altra banda, va insistir ahir a considerar que BPA no va informar l’INAF ni els auditors del banc de tots els fets relacionats amb l’entitat que podien suposar un risc reputacional per a la plaça financera andorrana. Alberca és del parer que el banc no va compartir tot el que sabia respecte a diverses investigacions quan va respondre a la nota de l’INAF en què reclamava a totes les entitats que els informessin dels fets que poguessin posar en perill la reputació del sistema financer.
Miquel no comparteix el parer del ministeri públic i ahir va defensar que l’entitat va informar de tot el que es va considerar rellevant i que podia afectar la reputació de la plaça. “Nosaltres vam contestar al comunicat de l’INAF, pregunti a l’INAF per què no ens van demanar més informació complementària”, va contestar Miquel a les preguntes d’Alberca.
La sessió d’ahir va fer pujar la tensió entre el fiscal i el principal processat en el cas Gao Ping, que es va incrementant conforme passen les maratonianes jornades de judici. Miquel, defensant l’actuació del banc, va comparar la manera d’actuar de les autoritats andorranes amb les suïsses respecte a les entitats bancàries. “La matèria primera amb què treballàvem [diners provinents del frau fiscal en el parís d’origen] tenia una dificultat molt sensible”, va dir el banquer, que amb referència a la vinculació d’entitats helvètiques en el sumari del cas Emperador va lamentar que “el tractament suís respecte als seus bancs ha estat molt més exquisit que el d’Andorra”. Miquel va sentenciar que “mai a la vida hauria imaginat que les autoritats andorranes podrien muntar el que han muntat” respecte a les activitats de BPA.
PROTAGONISTES
Dubta que sigui la línia més eficaç de defensa
Enric Anglada
El president de la sala considera que la tàctica de Miquel de llegir durant hores documents sense comentar-los “sigui la línia més eficaç de defensa”.
Demana disculpes per no haver-se preparat
Jesús Jiménez
L’advocat de miquel va demanar disculpes per voler canviar el tema d’ahir de la declaració del seu client i va admetre que no s’havien preparat el previst.
Les preguntes del fiscal a vegades el confonen
Joan Pau Miquel
l’ex-conseller delegat va mantenir un duel dialèctic amb el fiscal general, de qui assegura que moltes vegades no entén el que li està preguntant.
Acusen el fiscal de manca de rigor
Alfons Alberca
El fiscal general va fer mostrar una declaració d’un xofer mexicà vinculat a la filial de BPA en aquell país on parlava de pràctiques il·legals que no estava signada pel denunciant.