comptes anuals de camprabassa
Tancar Naturland portaria el comú a la “fallida tècnica”
Un informe determina que la venda dels béns de la societat seria insuficient per fer front al deute, de més de 19 milions el 2020
El tancament de Naturland provocaria molt possiblement una “fallida tècnica” del comú de Sant Julià. Així s’extreu de l’informe que va encarregar la corporació per conèixer quin cost tindria liquidar la societat. En concret, els números de Camprabassa actualitzats a 31 de desembre del 2020, als quals ha tingut accés el Diari, constaten que els actius no corrents que té actualment la societat s’eleven a 21,6 milions d’euros. Un cop posats a la venda, però, aquests actius perden molt de valor, de manera que la xifra es rebaixaria substancialment i calculen que se’n podria obtenir 8,6 milions. La xifra seria insuficient per fer front al deute que acumula l’ecoparc, que s’enfila fins als 19,1 milions.
En aquest sentit, cal tenir en compte que el valor net comptable dels actius que figura als llibres de la societat correspon a la capacitat de generar fluxos d’efectius futurs però no al seu valor de mercat. De fet, es conclou que la possibilitat de generar ingressos dels actius no corrents a través de la seva venda és molt limitada, tant pel seu valor real com per la inexistència d’un mercat en què es puguin transmetre o per les limitacions inherents de la naturalesa o ubicació dels béns en qüestió. Tot plegat obligaria el comú a fer-se càrrec dels deutes generats per la societat que no se sufraguessin amb la venda dels actius com a part avaladora de les operacions i tampoc podria recuperar els diners prestats a Camprabassa (9,8 milions), posant la corporació laurediana en una situació econòmica molt complexa.
El més valorat
En més detall, dels 21,6 milions d’actius no corrents, més d’11 milions corresponen als tangibles. Segons indiquen OCPS Auditors i Consultors en l’informe referent als números del 2020, aquesta xifra no correspon al valor real dels actius un cop al mercat. Vista aquesta primera valoració, Camprabassa va realitzar un inventari i es va arribar a la conclusió que hi havia elements inclosos en aquest apartat que ja no estaven en funcionament o que se’ls havia assignat més anys de vida dels corresponents i per tant calia amortitzar-los més ràpid del previst. Tot plegat feia inevitable dur a terme una sèrie d’ajustaments que deixaven el valor net comptable dels actius tangibles en 7,1 milions d’euros.
En concret, de tots els tangibles els que tenen més valor són les construccions del parc d’animals, per 4,1 milions incloent edificis i la modificació del Prat de Conangle, i el Tobotronc, per 1,2 milions d’euros. En els dos casos, però, cal tenir en compte que la seva sortida al mercat tindria una demanda molt limitada degut a l’especificitat de les instal·lacions, sobretot en el cas de les del parc d’animals, ubicades en uns terrenys subjectes a una concessió administrativa que en limita l’ús. En el cas del Tobotronc, es considera que el seu valor de mercat seria molt més baix, estimat entre 300.000 i 600.000 euros, degut als alts costos de transmissió associats a aquestes instal·lacions, com són el desmantellament i el trasllat.
Els 10,5 milions restants corresponen a immobilitzat immaterial, que fa referència principalment a la concessió administrativa. En aquest cas, simplement el comú recuperaria la concessió en cas de tancament i per tant no tindria un valor de recuperació significatiu.
Pel que fa al passiu, a final del 2020 superava els 19 milions. La major part, 9,8 milions, són deutes amb el comú incloent préstecs (7,8 milions) i els cànons pendents de pagament (1,9 milions). La resta, 7,7 milions, són deutes amb entitats bancàries avalats pel comú, dels quals 4,4 milions en préstecs i 2,7 milions en pòlisses de crèdit. A part, 600.000 euros fan referència a les línies de crèdit del Govern per fer front a les conseqüències de la Covid i gairebé un milió correspon a creditors comercials i subvencions concedides per la corporació laurediana per compensar la revalorització dels préstecs concedits.
A tot el reguitzell de números, encara caldria afegir-hi el cost d’acomiadar el personal, xifra que no s’inclou en els números esmentats.
CLAUS
1 21,6 MILIONS EN ACTIUS NO CORRENTS
Els béns que té la societat tenen un valor de més de 21 milions d’euros, segons s’indica als llibres comptables. Amb tot, amb la venda no s’aconseguiria aquesta xifra per la pèrdua de valor un cop al mercat i per la dificultat de trobar-ne comprador.
2 1,2 MILIONS PEL TOBOTRONC I 14,1 MILIONS PEL PARC
Els actius tangibles amb més valor que té la societat són el parc d’animals per 4,1 milions d’euros i el Tobotronc per 1,2 milions. La seva venda, però, seria per un preu molt inferior atesa l’especificitat de les instal·lacions.
3 PASSIU DE 19,1 MILIONS A FINAL DE L'ANY PASSAT
Els passius de Camprabassa s’enfilaven als 19,1 milions d’euros a 31 de desembre del 2020, dels quals 9,8 milions són deutes amb el comú i 7,7 milions amb les entitats bancàries. La resta, gairebé un milió d’euros, són subvencions concedides pel comú per compensar la revalorització dels préstecs.
4 ELS BANCS I ELS PROVEÏDORS, PROPIETARIS
En cas de tancament, les entitats de crèdit i els proveïdors tindrien prioritat sobre el comú a l’hora de cobrar un cop liquidats tots els actius, que es calcula que es guanyaria uns 8,6 milions.
5 EL COMÚ HAURIA DE PAGAR EL DEUTE PENDENT
El comú, com a part avaladora de les operacions de la societat, hauria de fer front a la part dels deutes que no cobrís la venda dels actius. Tampoc podria recuperar els deutes de Camprabassa, de 9,8 milions.