inversió de 18 milions d'euros
La línia fins a Grau Roig triplica la capacitat
Transportarà més energia evitant l’augment de preus i afavorint la transició energètica
FEDA ha adjudicat els treballs per construir la nova línia d’alta tensió entre Encamp, Ransol i Grau Roig. Segons van explicar ahir des de la companyia elèctrica, la instal·lació substituirà l’actual, que es va crear als anys cinquanta i està al límit de la capacitat de transport.
El director general de FEDA, Albert Moles, va explicar ahir al matí que es tracta d’uns “treballs molt importants perquè aquesta línia és el punt feble de tota la xarxa, ja que és la més vella i la que té menys capacitat”. Moles també va concretar que “la nova infraestructura permetrà triplicar la capacitat de transport” i que els donarà garantia per “subministrar electricitat a tots els edificis d’Andorra i absorbir totes les energies renovables, fent realitat la transició energètica”. La nova línia també limitarà l’efecte dels pics de preu de l’energia als països veïns, ja que, segons el director de la companyia, “es podran balancejar els costos de França i Espanya” evitant un augment a la factura de l’electricitat.
Pel que fa a l’adjudicació del projecte, el director d’enginyeria, Marc Calvet, va emfatitzar en la importància que ha tingut que les obres fossin respectuoses amb el medi ambient. Per això, s’han realitzat estudis d’avaluació ambientals i florístics i s’ha treballat per aconseguir la màxima adaptació a l’entorn. En aquest sentit, Calvet va detallar que “la nova línia s’integrarà millor en el paisatge perquè estarà més reforçada, fet que permetrà disminuir el nombre de torres i que aquestes siguin més baixes”. En concret, s’estendrà al llarg de 17,5 quilòmetres i comptarà amb un total de 69 pilones –menys de les que hi ha actualment– que s’ubicaran lluny dels nuclis urbans i en terrenys públics.
Calvet també va explicar que s’ha fet servir un sistema informàtic per definir com haurà de quedar el terreny i permetre una tala selectiva i acurada dels arbres per minimitzar l’impacte ambiental. Pel que fa a la fauna, s’han previst accions per afavorir les zones d’hàbitat del gall de bosc, com ara l’ús d’arbustos per fer cordons perimetrals que dificultin l’accés a possibles predadors. A més, el cable conductor s’ha dimensionat per protegir l’avifauna.
Els treballs, que començaran a final de mes i que s’allargaran uns dos anys i mig –si les condicions climàtiques ho permeten–, tindran un cost de 18 milions d’euros. L’empresa encarregada de liderar el projecte és Eiffage, que comptarà amb el suport de les empreses andorranes Progec, Tot boscos i Euroconsult, que assumeixen prop del 40% del pressupost adjudicat. Una vegada acabades, es podrà retirar la infraestructura actual.