Entesa entre Catalunya i Andorra en matèria sanitària
El ministre de Salut i el conseller de la Generalitat troben vies d’entesa en matèria assistencial, aspectes de salut mental i cures intensives
Catalunya i Andorra treballen amb la voluntat d'ampliar el conveni a nivell sanitari que hi ha entre els dos territoris, principalment entre el Principat i l’Alt Urgell. Aquest va ser un dels temes principals en la reunió que va tenir lloc ahir a la Seu d’Urgell entre el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet; el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, i l’alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega.
En aquest sentit, Benazet va explicar que els principals punts d’ampliació d’aquest conveni són de caràcter assistencial, de recerca, en aspectes lligats a les cures intensives i també a projectes de salut mental, a banda, del compartiment de les dades epidemiològiques. De fet, la situació sanitària actual de la pandèmia amb aquesta cinquena onada provocada per la variant Delta també va ser un dels aspectes que s’han tractat en la reunió. Tots dos territoris segueixen demanant a la població que limiti les interaccions socials i també concorden en el fet que Andorra sortirà abans d'aquesta cinquena onada per l’alt percentatge de vacunació que porta, principalment, entre la gent jove. Tot i així, el titular de la cartera de Salut va remarcar que “ens interessa que millori tothom perquè tots depenem de tots” i, si “Catalunya va malament, anem malament nosaltres”. Benazet també va mostrar-se optimista que aquesta cinquena onada s’aplanarà aviat a tot Europa pel nivell de vacunació que estan seguint tots els països. De fet, sobre el conveni, Martínez Benazet va explicar que el treball ja va començar fa un parell d’anys, però que “li mancava un conveni marc amb el govern espanyol” per tal de donar una empara legal al futur “conveni que després poguéssim signar entre les dues administracions veïnes”.
El conseller català va destacar l’alt nivell de vacunació que està tenint Andorra, molt més avançant que altres països europeus. “Ens porten avantatge i segurament ells podran sortir millor d’aquest rebrot que no pas nosaltres”, va cloure.