Reportatge

Amb veu internacional

La delegació a l’OSCE fa valer l’esforç del país en diverses matèries amb el mateix pes que la resta de països malgrat la seva petita dimensió.

Amb veu internacionalLIBERALS

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La veu d’Andorra es va poder fer sentir de nou a l'Assemblea Parlamentària de l'Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) de manera presencial la setmana passada. Després de molts mesos de reunions telemàtiques a causa de la Covid-19, la darrera reunió de l’organisme va cobrar especial rellevància no només per ser la primera que es va realitzar de forma híbrida des de l’esclat de la pandèmia -el cap de delegació Ferran Costa s’hi va desplaçar físicament i la resta ho van seguir telemàticament-, sinó també perquè l’organisme va celebrar eleccions.

I en aquest context, la petitesa del Principat no va impedir que fos determinant en el resultat final, ja que la guanyadora, Margareta Cederfelt, amb qui Costa va compartir una estona de diàleg sobre la situació del país, es va imposar a Kari Henriksen per només dos vots de diferència. “Cederfelt ara coneix Andorra i sap que li va donar suport en les eleccions que va guanyar per només dos vots”, va remarcar Costa fent referència al pes de la posició d’Andorra dins de l’OSCE com qualsevol altre país.

Costa va explicar la importància d’aquests viatges internacionals per posar el Principat al mapa a nivell internacional. El conseller va considerar que és molt rellevant dur a terme aquests contactes, també “els que es fan als passadissos”, i va reconèixer que “cal fer pedagogia” sobre la feina que es fa en aquestes trobades que permeten “fer sentir la nostra veu en temes cabdals per al país i que poden servir d’exemple per a la resta”.

En aquest sentit, el president del grup parlamentari liberal recordava que el Principat ha estat una figura destacada dins de l’organisme per les seves polítiques per frenar el canvi climàtic o per la implicació per aconseguir la igualtat de gènere. Fa uns mesos, de fet, Andorra va ser escollida pels 57 països que formen part de l’OSCE com un dels set territoris amb millors polítiques d’igualtat de gènere. En la darrera reunió, la delegació andorrana va defensar la importància d’incorporar la població menor de 30 anys als parlaments d’arreu i, per tant, d’implicar-los en les polítiques de futur. Com a exemple, es va explicar internacionalment el recent acord de joventut al qual van arribar totes les forces polítiques amb representació al Consell General per tirar endavant mesures per als joves. D’aquí la importància de ser present en un organisme en el qual, malgrat ser un país petit, Andorra té el mateix pes que la resta.

tracking