Reunió al Palau de la Generalitat

Catalunya i Andorra deixen enrere dotze anys de poca entesa

Espot i Aragonès acorden fer trobades cada sis mesos per abordar temes conjunts

Catalunya i Andorra deixen enrere dotze anys de poca entesaSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Des del novembre del 2009 no s’havien reunit el president de Catalunya i el cap de Govern d’Andorra –aquell data José Montilla i Jaume Bartumeu–, curiosament un anys abans de l’inici de l’anomenat procés. Xavier Espot va trencar ahir amb aquesta anomalia històrica de dos territoris veïns units per la mateixa llengua però, sobretot, que comparteixen interessos en molts àmbits. Es preveu que Pere Aragonès visiti Andorra a principis de l’any vinent.

Es van tractar diferents temes, però potser l’acord més important és el compromís de trobar-se cada sis mesos i començar una etapa de desglaç, després d’un hivern convuls amb el coronavirus i les interpretacions que es feien des del Palau de la Generalitat del tracte cap a Andorra. Espot no va voler fer-hi referència en declaracions al Diari: “Això és aigua passada.” Ara s’ha de mirar cap el futur i posar les bases d’una “relació sòlida i superar unes circumstàncies que van ser difícils, per la qual cosa fa falta bona coordinació”.

Reemprendre les reunions al més alt nivell institucionalitzant-les és el punt d’arrencada d’aquesta nova etapa. En la trobada es van abordar qüestions relacionades amb la sanitat, el trasllat de residus, l’Institut Ramon Llull. l’aeroport de la Seu, i la cooperació en esports i entre els cossos de salvament.

Sobre la taula es va posar la demanda de l’Alt Urgell de poder fer servir les UCI de l’hospital de Meritxell, encara que abans és necessari “signar un acord marc amb Espanya”, va precisar Espot. En roda de premsa després de reunir-se al Palau de la Generalitat, Aragonès va destacar que a partir d'aquesta trobada comença "una nova etapa" en les relacions entre els dos governs, que creu que serà profitosa. Per a Aragonès, en la reunió s'ha constatat “sintonia en molts aspectes”, ja que creu que Catalunya i Andorra tenen reptes compartits, tant a nivell econòmic, com de mobilitat i col·laboració en l'àmbit de salut i oportunitats en matèria esportiva, turística, i lingüística.

Catalunya i Andorra deixen enrere dotze anys de poca entesa

tracking