L'heliport es farà a la Caubella tot i que no hi hagi telefèric
Jover considera que la infraestructura té bona connectivitat per carretera amb el centre del país
El Govern manté la ubicació de l’heliport nacional a la Caubella, a Pal, encara que finalment no s’acabi construint el telefèric que ha d’unir la capital amb el pic de Carroi i Pal. Ho va afirmar ahir en roda de premsa el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, qui va manifestar que la infraestructura té una molt bona connectivitat per carretera amb el centre del país. “Crec que l’heliport a la Caubella, sigui amb telefèric de Carroi o sense, té bons enllaços per carretera”, va dir.
Tanmateix, va puntualitzar que és evident que quan es “planteja una instal·lació d’aquestes característiques, quantes més opcions de connectivitat millor ja que suposa un valor afegit però no resta en la ubicació”. Jover també va posar en relleu que la creació d’un heliport nacional és una infraestructura “valuosa” i va assenyalar que la seva instal·lació a Andorra “ens ajudarà en el procés de diversificació econòmica que fa temps que estem treballant des del Govern”.
El portaveu va fer referència a la situació actual amb relació al projecte impulsat per Andorra la Vella i la Massana, per fer de la capital una parròquia a peu de pistes i aportar més moviment a l’estació de Vallnord - Pal Arinsal, el qual actualment es troba paralitzada després que cap empresa presentés una oferta. Així doncs, va recordar que des de l’administració van considerar des del primer moment que “el projecte podia ser d’interès nacional” pels beneficis i el valor afegit que podia suposar pel país.
Tot i això, va posar en relleu que ambdues corporacions han iniciat un període de reflexió per esbrinar per què la proposta no ha convençut cap de les set empreses que van retirar el plec de bases des que va publicar-se al BOPA i que el Govern queda a l’espera de la resolució final que prenguin ambdós comuns.
TERCERA VIA D’ENTRADA
Durant la presentació de l’heliport a la Caubella el passat mes de juny, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va destacar la connectivitat com una de les raons de pes que van decantar l’elecció de la ubicació. En la mateixa línia, els grups parlamentaris de la majoria van fer referència al fet que l’emplaçament tindrà una tercera via d’entrada que permetrà connectar l’heliport amb la capital: el giny de Carroi, posant en relleu que aquest permetria facilitar la mobilitat de les persones. Un altre dels elements cabdals que van fonamentar la ubicació de l’heliport a Caubella va ser l’impacte acústic.
Cal recordar que la voluntat de l’executiu és que les obres es puguin iniciar el primer trimestre del 2022 i que tinguin una durada d’un any, aproximadament. Sota la fórmula d’una concessió administrativa, es calcula que la infraestructura tingui un cost d’uns quatre milions d’euros per al privat.
MÉS
-Igualtat de gènere
El Govern ha aprovat les bases per a la concessió de la cinquena edició del guardó Olympe de Gouges per a la promoció de la igualtat de gènere en l’àmbit laboral.
-Projectes socials
L’executiu aprova una subvenció per un import de 6.341,03 euros a l’entitat Associació de Cooperació pel Desenvolupament Local per al projecte ‘Colònies d’estiu a Réo i projecte hort-escola’.
-Digitalització
El consell de ministres aprova l’adjudicació del concurs nacional relatiu a la integració, millora i simplificació del sistema d’informació de la duana andorrana.
-Agricultura
A petició del ministeri de Medi Ambient, l’executiu ha aprovat l’adjudicació dels ajuts per al foment de pràctiques ramaderes tradicionals de muntanya corresponents al període comprès entre l’1 de desembre del 2020 i el 31 de maig per un import d’un milió d’euros.
-Donatius
El consell de ministres autoritza la licitació per l’adjudicació dels treballs de catalogació, indexació i classificació dels fons incorporats a la Biblioteca Nacional a partir de donacions.
-Administració
El Govern disminueix els membres de la Comissió de Personal de l’Administració general de cinc a tres.
LA QUALIFICACIÓ ENERGÈTICA D'EDIFICIS TINDRÀ EN COMPTE ELS GASOS AMB EFECTE D'HIVERNACLE
La modificació del reglament de la qualificació de l’eficiència energètica en l’edificació inclou el component de gasos amb efecte d’hivernacle que genera un edifici a l’hora de definir la qualificació energètica que té. Ho va explicar el director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic (OECC), Carles Miquel, qui va indicar que la qualificació permet que l’usuari pugui conèixer el consum energètic final de l’habitatge i els costos energètics als quals ha de fer front segons la qualificació de l’habitatge. Les modificacions “pretenen la millora de la transparència i la informació als usuaris relativa a l’eficiència energètica en el mercat immobiliari, però sobretot facilitar la interpretació i l’aplicació al sector tècnic professional encarregat d’elaborar i registrar les qualificacions energètiques”, va explicar. I va afegir que la modificació permet seguir els objectius contra el canvi climàtic.