Reportatge

Escàner fotovoltaic

Neix Potencial solar, una nova webapp que, a través d’un mapa, indica informació sobre el potencial energètic de les cobertes dels edificis d’Andorra.

Escàner fotovoltaic

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Prendre la decisió sobre instal·lar o no una placa fotovoltaica a un domicili genera sempre bastants dubtes i preguntes, ja sigui per la inexperiència en el sector o per la novetat que encara suposa actualment. És per això que Ad’Andorra Recerca+Innovació va presentar ahir Potencial Solar, una nova webapp que proporciona informació orientativa sobre el potencial energètic, la rendibilitat econòmica i els beneficis ambientals d’hipotètiques instal·lacions d’energia solar fotovoltaica en les cobertes dels edificis d’Andorra. Es tracta d’un projecte realitzat en col·laboració amb l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic d’Andorra i està allotjat a www.potencial.solar.

Segons el web, on apareix un mapa d’Andorra pintat amb diferents colors segons el potencial d’aprofitament FV de cada zona, a finals del primer semestre de 2021, Andorra disposa de 107 instal·lacions fotovoltaiques integrades als edificis amb una potència instal·lada de 2.638 kWp. I tot i que el creixement dels darrers anys ha estat important, els impulsors de Potencial Solar asseguren que el potencial per explotar al Principat encara és molt gran.

Pel que fa al procediment, el potencial fotovoltaic de les cobertes s’ha estimat a través d'una metodologia a gran escala, concretament s’ha implementat la que combina Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) i dades LiDAR (Light Detection And Ranging) per representar els edificis i el terreny de forma acurada. Les simulacions d’irradiació solar realitzades han permès analitzar el potencial de la major part d’edificis del país. Un total d’11.109 amb uns altres 324 que han estat exclosos per incompatibilitat d’usos de les seves cobertes. D'altra banda, 1.374 s’han establert com a no aprofitables per no estar prou ben irradiats o disposar de molt poca superfície per implementar-hi una instal·lació.

Per altra banda, des del web s’anuncia que els resultats presentats no són substitut d’una anàlisi tècnica específica realitzada per una enginyeria, sinó que en tot cas pretenen ajudar a identificar zones i cobertes potencialment interessants. “Us animem a llegir l’informe metodològic per conèixer més detall de la metodologia implementada, així com de les seves limitacions”, es detalla al portal d’entrada.

tracking