La justícia autoritza el toc de queda català
El cobrefoc entre la una i les sis de la matinada afecta més de sis milions de persones
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar ahir al migdia la resolució del govern català que estableix el toc de queda nocturn per a 161 municipis per l’alta incidència de Covid-19. La resolució, aprovada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, va entrar en vigor immediatament, i per tant cap resident d’aquests municipis podrà estar al carrer entre la 1 i les 6 de la matinada a partir de la nit passada. La mesura estarà vigent fins a les 00.00 hores del divendres 23 de juliol, i pot ser prorrogada setmanalment, canviant també els municipis afectats segons la seva incidència acumulada de coronavirus.
En una interlocutòria de 22 pàgines, la sala contenciosa administrativa recull i analitza l’informe de la Generalitat que evidencia les altes taxes de transmissibilitat del virus actualment. Tot i admetre que els hospitals no estan col·lapsats, sí que ho està l’atenció primària. Així, l’informe considera que l’experiència ha demostrat que no existeixen mesures menys lesives per tal de frenar dràsticament i de forma ràpida els contagis. De fet, reconeix que la vacunació ha afavorit que no hi hagi casos greus, però això comporta que sí que hi ha molts casos lleus, sobretot en els col·lectius més joves, encara sense pauta completa i amb molta interacció social.
Per tot això, el tribunal considera que la mesura és adequada i proporcional, perquè només comporta el confinament domiciliari durant cinc hores al dia, en plena franja nocturna, en els municipis més grans i afectats i amb excepcions per desplaçaments.
El text del DOGC, signat pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i el d’Interior, Joan Ignasi Elena, estableix el confinament nocturn en aquells municipis de més de 5.000 habitants que aquest dijous tenien una incidència acumulada els últims set dies de més de 400 casos per cada 100.000 habitants, així com els municipis que es troben totalment o parcialment envoltats d’altres municipis afectats. En total afecten més de 6 milions de catalans.
La prohibició preveu excepcions com desplaçaments per motius mèdics, laborals o de cures de persones vulnerables i que siguin inajornables. També podran sortir al carrer en aquelles hores les persones amb trastorns de la conducta, discapacitat o malaltia que requereixin activitat a l’exterior per al seu benestar emocional, sempre que estigui degudament certificat per personal sanitari. També es preveuen excepcions per actuacions urgents davant de jutges, els desplaçaments per recollir menors d’edat en cas de progenitors separats, o altres causes de força major i justificada.
De 4 a 6 del matí podran sortir individualment els amos amb mascotes i animals de companyia durant el temps imprescindible. També es permetrà el transport de mercaderies i el desplaçament de persones amb origen i destí a zones no afectades pel confinament encara que travessin zones confinades. Tots els que se saltin la restricció poden dur un certificat d’autoresponsabilitat que es pot descarregar a la web de la conselleria d’Interior de la Generalitat.
Al confinament nocturn a bona part de Catalunya s’ha de sumar la limitació horària d’activitats a tot el país. Així, tots els establiments i actes culturals, religiosos o esportius públics només podran funcionar entre les 6 del matí i les 00.30 hores. No es podrà vendre alcohol en establiments comercials a partir de les deu de la nit. Les activitats culturals i recreatives tindran mitja hora més per desallotjar tot el públic.
UN HOME MOR PER COVID A L'HOSPITAL DE LA SEU D'URGELL
Un pacient que havia estat ingressat amb Covid-19 al Sant Hospital de la Seu d’Urgell va morir dimecres. Segons va informar ahir Ràdio Seu, es tracta d’un home de 86 anys i veí de la ciutat que havia rebut les dues dosis del vaccí contra el coronavirus. Des de l'hospital van puntualitzar que tenia diverses patologies prèvies, que han influït en el decés. D’altra banda, a causa de l’increment del registre de persones positives durant els últims dies i del preocupant creixement de la variant delta, l’ús de la mascareta tornarà a ser obligatori als espais públics als municipis dels Pirineus Orientals, excepte a la platja o a grans espais naturals.
ROMANIA COL·LOCA ANDORRA EN LA LLISTA VERMELLA PER ALT RISC DE CONTRAURE LA COVID
Romania va incloure ahir el Principat en la seva llista vermella de països afectats greument per la Covid-19, conjuntament amb Espanya, Portugal, els Països Baixos i Xipre. El fet que es trobi dins la llista vermella suposa que a partir d’aquest diumenge s’exigirà que qualsevol persona que vulgui accedir a Romania i provingui d’algun d'aquests països, compti amb la pauta completa de vacunació o compleixi 14 dies de quarantena. També tindran permís d’entrada al país aquelles persones que hagin passat la malaltia en els 180 dies anteriors a accedir-hi. Segons informaven ahir diversos mitjans, les noves restriccions determinades pel govern de Bucarest s’han aplicat a causa del fet que aquests territoris registren incidències d’infecció superiors a les que es registren a Romania, que actualment és un dels països amb menys índex de contagis de la Unió Europea.