Llei del codi de família

Diversand afirma que no totes les transgènere volen operar-se

L’entitat reitera la necessitat de regularitzar l’autodeterminació de gènere com un dret

Diversand afirma que no totes les transgènere volen operar-seARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversand, l’entitat que aglutina les persones LGTBIQ+ d’Andorra, afirma que no totes les persones transgènere volen ni necessiten passar per quiròfan per sentir-se elles mateixes. Ho va manifestar al Diari la presidenta de l’associació, Rocio Soler, qui va indicar que els ha “decebut” la decisió presa per la majoria de no permetre modificar el gènere al registre civil si no s’ha fet un canvi de sexe efectiu. “Ens sembla injust, ja que no tothom necessita aquest trànsit per sentir-se a gust amb el seu cos”, va exposar, tot afegint que la decisió els genera dubtes “de si realment el Govern i el Consell General són coneixedors de la realitat trans al nostre país”.

Soler va posar en relleu la necessitat de regularitzar l’autodeterminació de gènere a Andorra, recordant que arreu d’Europa hi ha vuit països que ho permeten i l’entitat no entén “perquè al Principat hem de ser diferents i no permetre un dret bàsic com aquest”. En aquest sentit, va apuntar que els supòsits que al·leguen els grups parlamentaris per no permetre la modificació sense haver passat per quiròfan, són “absurds”, ja que en cap dels països on està regulat han succeït situacions d’aquesta mena. “Ens hem de fixar en els països que estan més avançats en aquest àmbit, no entenem per què si tenim l’oportunitat de fer un canvi legislatiu en favor d’un col·lectiu, ho hem de fer a passes de formiga, a poc a poc, i no emmirallar-nos en Estats forts i valents com Malta o Luxemburg”. I va asseverar que aquests arguments només són “excuses per evitar polèmiques socials que tard o d’hora s’hauran de tenir”.

Soler també va comentar que tenen previst dur a terme diverses reunions amb els membres del Consell General per tractar aquesta qüestió, però va admetre que no saben si arribaran a bon port i seran fructíferes, ja que a Andorra “partim de zero, hem d’anar lluitant a poc a poc i de moment avancem a pas de tortuga”. Tanmateix, i amb referència a la possibilitat de canviar el nom de la persona al registre civil sense la necessitat d’haver realitzat un canvi de sexe efectiu, la presidenta de Diversand va assenyalar que estan “molt satisfets” d’haver pogut assolir aquest tràmit” i va reiterar que es tracta d’un aspecte molt necessari per millorar la situació d’aquestes persones, les quals es trobaven en un “buit legal” i estaven exposades a situacions “incòmodes i de violència”.

Quant a la necessitat que el canvi de nom al registre civil estigui avalat pels progenitors en el cas dels menors d’edat, Soler va posar de manifest que en algunes ocasions “aquestes persones es podrien trobar en una situació de vulnerabilitat” perquè si els pares “no fan l’acompanyament pertinent, es transgrediria el dret de l’infant”. “Cal tenir molta cura en aquestes qüestions per evitar que s’esdevinguin situacions d’infància i adolescència vulnerada”.

Cal recordar que la llei del Codi de família està actualment a tràmit parlamentari i es preveu que s’aprovi a la tardor i incorporarà avenços importants.

tracking