Senat

França insta la UE a facilitar el teletreball als transfronterers

El senat aprova una resolució en què demana al govern gal que negociï amb Brussel·les que els permeti fer dues jornades de feina a casa

França insta la UE a facilitar el teletreball als transfronterersFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

França instarà la Unió Europea que faci els canvis legislatius necessaris per permetre que els treballadors transfronterers es puguin beneficiar del teletreball i poder fer la seva feina a casa almenys dos cops per setmana. Ho farà després que la comissió d’Afers Socials del senat francès hagi aprovat una resolució per augmentar el temps de teletreball autoritzat per als treballadors transfronterers. Una demanda que si s’acaba fent realitat obligarà a renegociar el tractat fiscal entre els governs andorrà i francès que té com a objectiu evitar la doble imposició i evitar l’evasió i el frau fiscal en matèria d’impost sobre la renda que es va signar el 2 d’abril de 2013.

La resolució adoptada pel senat francès el passat 9 de juliol “considera necessari permetre que els treballadors fronterers puguin fer teletreball dos dies a la setmana sense que això repercuteixi en la determinació de l’Estat en què estan tributats i en el qual es paguen les seves contribucions socials”. Perquè això sigui una realitat, la resolució “convida la Unió Europea” a revisar a l’alça la taxa a partir de la qual una activitat es qualifica de substancial, fet que permetria als transfronterers treballar dos dies a casa sense penalitzats.

Concretament, s’hauria d’augment la taxa de teletreball autoritzada fins al 40%, és a dir, dos dies a la setmana, sense que canviés el sistema de cotitzacions a la seguretat social “per a una major igualtat entre transfronterers i treballadors nacionals”. Una situació que es va donar en el mesos de confinament.

El text demana al govern francès que doni suport a aquest augment i que el promogui en les negociacions del Consell d’Europa i el convida “a intentar harmonitzar els tractats fiscals amb els estats que la fronteren de manera que siguin possibles dos dies de teletreball setmanal sense canviar la situació fiscal”.

La resolució la va presentar el maig passat el senador Cyril Pellevat, inscrit al grup dels Republicans, el majoritari a la cambra alta francesa. En el text adoptat pel Senat dos mesos després, es recorda que la pandèmia de coronavirus ha canviat profundament els hàbits de feina dels francesos en afavorir el teletreball per sobre del presencial. I que aquest model també ha estat adoptat per tots els països europeus, ja que permet limitar el contacte entre persones i, per tant, el risc de contaminació.

S’afegeix que la crisi sanitària ha revelat que el teletreball té altres qualitats més que la simple reducció del risc de contagi, ja que també és beneficiós per al medi ambient en reduir el nombre de desplaçaments amb cotxe al lloc de treball.

Pel que fa als empleats, la resolució indica que molts d’ells afirmen estalviar temps, una major productivitat o fins i tot una millora del seu benestar i que treballar a casa també és més adequat per a persones amb discapacitat i comporta una millor integració d’aquestes.

Els empresaris, diu el text, hi veuen una reducció de l’absentisme i dels retards, una caiguda de les despeses, una millor gestió de les activitats, així com un augment de la competitivitat. L’exposició de motius de la resolució afegeix que diverses empreses franceses i estrangeres ja han manifestat el seu desig de fer més ús del teletreball a llarg termini, i els empleats generalment hi estan a favor.

LA RESOLUCIÓ

Demanda

Considera necessari permetre que els treballadors fronterers puguin fer teletreball dos dies a la setmana sense canviar l’Estat fiscal.

Unió Europea

Es demanarà al Consell d’Europa que augmenti la taxa de teletreball autoritzada fins al 40% per permetre dos dies de teletreball als transfronterers.

Govern francès

El text adoptat demana al govern gal que doni suport a l’augment de la taxa i que la promogui en les negociacions del Consell d’Europa.

Fiscalitat

La resolució convida el govern francès a intentar harmonitzar els tractats amb els estats que la fronteren perquè no canviï la situació fiscal dels fronterers.

tracking