Negociació

La Cambra vol una moratòria de 15 anys en l'acord amb la UE

Mas afirma que la clàusula transitòria per al país ha de ser a llarg termini per adaptar-se

La Cambra vol una moratòria de 15 anys en l'acord amb la UE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Cambra de Comerç considera que cal una moratòria de coma mínim 15 anys en l’aplicació efectiva de l’Acord amb la Unió Europea (UE). Ho va afirmar al Diari el president de l’entitat, Josep Maria Mas, qui va manifestar que la clàusula transitòria per al país ha de ser a llarg termini per poder adaptar el país a les directives de la UE. “Nosaltres no parlem de no voler-ho canviar, sinó d’adaptar-nos a la realitat i les possibilitats que té el nostre país, ja que les directrius europees estan pensades per a grans països, i no per a Andorra”, va indicar.

Mas va incidir en el fet que des del Govern i, sobretot, des de la secretaria d’Estat d’Afers Europeus, han de negociar com aconseguir unes clàusules més favorables pel Principat. El president va destacar que la Cambra ha entrat a formar d’Eurochambres, una institució europea que treballa per una visió integral, global i competitiva de les empreses a través del progrés econòmic gràcies al rol actiu de les Cambres dels diferents territoris per tal de fomentar la internacionalització de les empreses i treballar conjuntament amb altres institucions anàlogues. Així doncs, va comentar que l’Acord no només suposa un canvi per govern, sinó també pel sector empresarial del país.

ELS BENEFICIS

Malgrat la necessitat de la Cambra de tenir una clàusula transitòria a llarg termini per a l’Acord d’associació, Mas va apuntar que la unió amb la UE també comportarà beneficis al país. “Entre els més destacats es troba l’accés al mercat europeu, sigui amb més o menys igualtat de condicions, però creiem que serà molt favorable en aquest aspecte”, va assenyalar. Tanmateix, va fer esment a la polèmica sobre la lliure circulació de persones, la qual, per una banda també podria ser beneficiosa per Andorra perquè facilitaria l’accés dels ciutadans a Europa, però per l’altra, va considerar que suposaria que els habitants europeus també podrien accedir al país sense restriccions, un fet que ja no es veu amb tants bons ulls per la manca de control d’entrada. “El fet de no poder regular l’entrada, genera una preocupació d’acord amb el que aquest accés podria representar en nombre, ja que això podria significar obligacions que podrien no ser assumibles per Andorra”, va matisar.

tracking