el govern ha destinat 1,5 milions a la reforma

L'àrea de cirurgia major ajudarà a reduir ingressos postoperatoris

La nova instal·lació també té la capacitat de convertir-se en una unitat de cures intensives

L'àrea de cirurgia major ajudarà a reduir ingressos postoperatorisFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La nova àrea de cirurgia major ambulatòria (CMA) de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell ajudarà a reduir el nombre d’ingressos postoperatoris. Ho va manifestar ahir el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, durant la presentació de la remodelació de les instal·lacions, que també inclouen una adaptació del servei d’urgències. Així doncs, l’objectiu de la instal·lació és poder assolir que un 80% del total de les intervencions que es realitzen al centre mèdic es duguin a terme a l’àrea. “La idea és que els pacients passin el menor temps possible dins de les instal·lacions i que puguin ser operats en un mateix dia sense haver de passar una nit a l’hospital”, va exposar.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va comentar que Andorra va començar “fa uns anys” a fer CMA “de manera molt tímida”, i que gràcies als avenços tecnològics de la medicina avui dia es duen a terme més d’un 50% de les operacions a l’hospital sense necessitat d’ingressar el pacient. A més, va afegir que amb la integració d’aquesta infraestructura dins del bloc quirúrgic de l’hospital “s’avança molt més, s’incrementa la seguretat i el circuit del pacient també és molt més ràpid”.

Benazet va recordar que el coronavirus “ens ha ensenyat que l’hospital s’ha de poder adaptar a situacions de crisi com pot ser la pandèmia”, motiu pel qual la nova àrea quirúrgica també té la capacitat de convertir-se en una unitat de cures intensives (UCI) “de primer nivell” en el cas que tornin a succeir situacions d’emergència com l’actual crisi sanitària provocada per la Covid.

Amb referència a la remodelació del servei d’urgències del centre mèdic escaldenc, Piqué va posar de manifest que s’han ampliat en un 30% les instal·lacions que hi havia anteriorment, amb cinc boxs més, dos de destinats a pediatria, dos més per a adults i s’incorpora una àrea de triatge. L’adaptació de la zona també ha permès la creació d’un nou bany, ja que fins al moment la instal·lació només disposava d’un, i s’han millorat els espais de recepció i administració. A més a més, la instal·lació disposa d’un espai concret per atendre i aïllar aquells pacients que mostren infeccions altament contagioses i que puguin dispersar el virus arreu de l’hospital. “Ara el servei d’urgències compta amb una estructura que potencia la capacitat de boxs, més ben distribuïts separats i diferenciats de les urgències pediàtriques i amb dos circuits separats depenent del nivell d’intensitat de la urgència”, va assenyalar Benazet.

Quant al cost de la remodelació dels espais del centre mèdic, el cap de Govern, Xavier Espot, va informar que l’executiu hi ha destinat un total d’1,5 milions d’euros, que es distribueixen en 500.000 d’inversió per a l’adaptació del servei d’urgències, i més d’un milió d’euros a la creació de la nova àrea de cirurgia major ambulatòria. I va posar de manifest que tot i la irrupció de la pandèmia, el Govern ha acomplert les necessitats més imprescindibles. “El coronavirus no ha paralitzat l’execució de les feines que també eren necessàries”, va dir, i va matisar que el sistema sanitari “és un dels baluards d’Andorra”, i per aquest motiu va indicar que és necessari seguir “destinant-hi recursos”.

OPERACIÓ EXPRÉS

Arribar i moldre; s’acaben les nits a l’hospital després d’una operació. Aquesta és la filosofia amb la qual el Govern ha dut a terme una remodelació a la unitat de cirurgia major ambulatòria (CMA). Segons van explicar, els pacients hauran de dur a terme la preparació per a la intervenció a casa, amb el suport de personal del SAAS, arribaran a l’hospital, s’operaran i el mateix dia podran marxar a casa, on se’ls realitzarà un control monitorat per verificar que tot ha sortit com s’esperava i els malalts també rebran un número de telèfon per contactar en cas d’urgència. L’objectiu d’aquest servei no és agilitzar les intervencions quirúrgiques, sinó que la finalitat és millorar el servei de cirurgia major ambulatòria i augmentar els volums de confort i de recuperació del pacient. “La rapidesa és una conseqüència d’un bon servei que sigui el més eficient possible”, van indicar. Quant a la durada de les operacions que es realitzaran a la nova àrea, van exposar que els terminis aniran d’acord amb les especificitats tècniques de l’operació. Així doncs, van apuntar que depenent de la tipologia de la intervenció i de l’anestèsia que s’hagi d’administrar al pacient, el temps de recuperació a la CMA abans de marxar cap a casa variarà.

tracking