JUSTÍCIA

L'Estat indemnitzarà un soci de Joan Pau Miquel per la lentitud de la justícia

El Tribunal Constitucional admet la vulneració del dret a un judici de durada raonable pel bloqueig a la batllia

Seu de la JustíciaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nou reconeixement del Tribunal Constitucional dels perjudicis que suposa la lentitud de la justícia. El Tribunal ha sentenciat que s’ha vulnerat el dret fonamental a un judici de durada raonable a Carles Monreal Pujals, soci de Joan Pau Miquel en la societat Principat Holding, SA, i a Laudelino Alperi Bargaño i Ramón Fernández García. Aquests darrers van aportar 85 milions d’euros a la societat Seda Pirineus, de la qual Principat Holding és propietària.

Els fets es remunten a l’any 2015 quan en el marc de la causa BPA la secció d’instruccció especialitzada de la batllia dicta l’embargament de Principat Holding, del qual l’exdirector general de l’entitat financera, Joan Pau Miquel té la meitat de les accions.

Al llarg d’aquests anys, els tres afectats, en diverses actuacions davant la justícia, reclamen l’aixecament del bloqueig, peticions que no són considerades en argumentar la justícia que es treballa en la verificació i anàlisi dels moviments financers de la societat.

Finalment els afectats interposen el maig un recurs al Constitucional contra la inactivitat de la batllia i contra la vulneració a la jurisdicció, a un procés degut i a la presumpció d’innocència. La fiscalia, en la seva argumentació, admet la vulneració al dret a un judici de durada raonable perquè a causa de «les diverses abstencions i recusacions dels batlles que haguessin hagut d’instruir la causa que ha tingut una durada de dos anys, i en l’actualitat, la Batllia no ha atribuït encara la causa de referència a cap batlle».

També el Tribunal constata que el procediment es va iniciar l’any 2015 i que «des d’aleshores ha estat pràcticament aturat» alhora que assenyala que el retard «no es pot imputar a cap autoritat judicial determinada, sinó que té un caràcter sistèmic».

Tot i que el TC no reconeix la vulneració del dret a la presumpció d’innocència admet que no s’ha respectat el dret a un judici de durada raonable i declara que els tres empresaris tenen dret a ser indemnitzats pels perjudicis causats

tracking