comandes que arriben per missatgeria

La policia creu que la venda de droga a domicili és una estafa

Un grup organitzat s’ofereix a través de WhatsApp o de correu electrònic a enviar a Andorra qualsevol tipus d’estupefaent

La policia creu que la venda de droga a domicili és una estafa

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Comprar droga a través d’internet, malauradament, és aparentment senzill: el client escull el producte, paga i espera uns dies fins que la mercaderia arriba a casa seva a través d’una empresa de missatgeria. Client i camell mai es coneixen, no cal sortir de casa, ni visitar barris tèrbols o passejar per carrerons foscos. Tan sols cal un ordinador, seguir unes senzilles instruccions i fer uns clics amb el ratolí.

Aquest és el mètode d’uns traficants que intenten aprofitar el mercat andorrà per vendre els seus productes. L’alarma va saltar quan es van promocionar en una coneguda web de compravenda, fet que va sorprendre alguns dels visitants. Òbviament, l’anunci ha desaparegut però amb molt poques nocions per navegar per la xarxa és possible contactar amb aquest o aquestes persones que garanteixen la seguretat de l’entrega a domicili, si és necessari.

Tot i les explicacions que donen a través d’un correu electrònic o un número de WhatsApp del Camerun, la policia està treballant amb la hipòtesi que es tracta d’una estafa i que, per tant, un cop fer el pagament és més que probable que la mercaderia no arribi mai.

De totes maneres, un cop enviat el primer missatge la resposta és instantània. El traficant intenta transmetre tranquil·litat i que no hi ha cap tipus de risc, fins al punt de dir que són professionals i que han respost a moltes comandes a Andorra.

La policia va indicar ahir que no podia facilitar informació sobre l’afer ni si s’han formalitzat denúncies. Únicament fonts del cos es van limitar a comentar que s’hi està a sobre, encara que la sensació dels investigadors és que es tracta d’una estafa i que els delinqüents únicament intenten quedar-se amb els diners.

El pagament, segons indiquen, s’ha de fer en bitcoins, que prèviament s’han de comprar en una plataforma amb la targeta de crèdit. El bitcoin és una moneda digital que pot comprar-se de manera senzilla i que permet realitzar transaccions de forma anònima.

Quan es fa el primer contacte es rep una llista amb tota mena de drogues, també l’anomenada burundanga, coneguda com la droga zombi perquè redueix la voluntat i esborra la memòria de les persones durant el temps que duren els efectes. És per això que és utilitzada en delictes relacionats amb robatoris o agressions sexuals. Aquestes són algunes de les claus d’aquest estupefaent. La víctima no pot aportar dades clares sobre el que ha passat, fet que dificulta qualsevol futura condemna. Es dona sobretot en agressions sexuals, però també per cometre robatoris.

UN MÈTODE MOLT HABITUAL I DIFÍCIL D'ERRADICAR

Ho va advertir l’ONU en un informe internacional sobre consum de drogues. A través de la junta internacional de fiscalització d’estupefaents (JIFE), va dir que els joves són blanc cada vegada amb més freqüència de les xarxes de tràfic de medicaments il·lícits. I va afegir que diverses pàgines, fòrums i xarxes socials s’estan convertint en canals perquè els consumidors accedeixin a comprar diferents tipus de drogues, des de marihuana fins a pastilles i drogues de disseny. A internet es pot comprar de tot, i és molt complex detectar el venedor, perquè a més pot anar canviant la seva identitat i l’adreça IP.

tracking