El 20% de gent de 50 a 70 anys no té el vaccí
Benazet detalla com a problema per immunitzar els més grans la inexactitud del cens envers la gent que ha marxat o la que ha faltat
La franja d’edat situada entre els 50 i els 70 anys és, alhora, la que dibuixa percentatges més elevats de vacunació i amb aquella que el Govern s’ha trobat amb més problemes per administrar les vacunes contra el SARS-CoV-2. Així ho va donar ahir a conèixer el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va indicar que els responsables del programa han trobat dificultats per vacunar les persones més grans.
En aquest sentit, Benazet va apuntar com a dificultat principal un problema de cens, sobretot en persones que o bé han marxat del país, o bé han faltat, o bé no han estat localitzades pels tècnics del programa de vacunació. En el balanç entre les franges d’edat, aquella compresa entre les persones de 50 i 70 anys assoleix un percentatge del 80% de vacunats, mentre que aquesta xifra arriba al 68% entre les persones de 18 a 24 anys.
Pel que fa a les dues franges establertes pel Govern entre les persones de 30 a 39 anys (de 30 a 33 i de 34 a 39), el ministre de Salut identifica aquesta franja com “la més desprotegida”, a causa que està en espera de rebre la segona dosi de la vacuna. Benazet va recordar que el Govern seguia un protocol descendent d’administració del vaccí d’AstraZeneca fins als 34 anys i un d’ascendent envers el vaccí de Pfizer, el qual començava pels més joves. En conseqüència, la franja d’edat que queda al mig és la que presenta percentatges més baixos. Així, un 69% de les persones d’entre 16 i 17 anys han rebut ja la primera dosis del vaccí.
En termes globals, el 74% de la població major de 16 anys ha rebut la primera dosi de la vacuna contra el virus SARS-CoV-2, mentre que un 52% ja té la pauta completa administrada. Benazet va considerar que l’objectiu del Govern és vacunar el major nombre de persones possible, tot i que va valorar que un 70% de vacunació “és un percentatge molt alt”.
50 nous contagis
L’executiu va informar ahir de cinquanta nous contagis amb el virus SARS-CoV-2 al Principat, xifra que deixa un total de 14.464 casos des de l’inici de la pandèmia. Actualment hi ha 349 casos actius, 13 més que dimecres passat. D’aquest total hi ha set persones ingressades a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell: cinc a planta –una més que el dimecres– i dues a l’UCI, ambdues amb ventilació mecànica, una de les quals un turista. Sobre els vaccins contra la Covid-19, des de l’inici del pla de vacunació ja s’han administrat 84.225 dosis, 1.876 més que ahir. D’aquestes, 49.010 són primeres dosis i 35.215 segones. A més, es registren un total de 13.988 altes, 37 més des de l’última actualització sanitària de dimecres, amb un total de defuncions fins a la data de 127.
LA PANDÈMIA DE LA COVID DISPARA LA DESPESA DE SALUT UN 15,3%
L’atenció sanitària derivada de la pandèmia provocada pel virus SARS-CoV-2 ha comportat un increment de la despesa pública de salut d’un 15,3% el 2020. Un increment destacat, tot i que la pandèmia va esclatar el mes de març. Les principals partides que absorbeixen aquest augment van ser els productes farmacèutics, els serveis hospitalaris generals i els serveis de salut pública. Així, la despesa es va situar en 151,4 milions d’euros, vint milions més que l’any 2019. Unes xifres que suposen ja el 6% del producte interior brut. En conseqüència, la despesa per habitant se situa en 1.941 euros, envers els 1.694 euros del 2019.