inaugurada una nova central hidroelèctrica

La central d'Aixovall serà autosuficient

La combinació de renovables permet que tota l’energia generada es bolqui a la xarxa

La central d'Aixovall serà autosuficientFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La combinació de l’energia obtinguda amb les plaques fotovoltaiques i l’energia hidroelèctrica generada per la turbina que aprofita el cabdal del riu d’Os permet que la nova central d’Aixovall sigui autosuficient i extremament eficient des del punt de vista d’aprofitament de l’energia i del criteri de sostenibilitat. La planta, tot i que ja funciona a ple rendiment des de l’1 de juliol, va ser inaugurada ahir per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i pel cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral.

Envers l’eficiència energètica, la nova instal·lació aprofita l’electricitat que generen les plaques fotovoltaiques instal·lades a la façana per fer funcionar els serveis auxiliars, com ara il·luminació i quadres de comandaments. Això permet que tota aquella energia produïda per la minicentral hidroelèctrica sigui bolcada a la xarxa, a més d’un excedent de les pròpies plaques fotovoltaiques, les quals generen més energia que la que demanden els serveis auxiliars.

Es tracta d’un total estimat de 400 MW l’any, els quals, segons les dades aportades per Persa, empresa promotora de la minicentral, són suficients per abastir el consum d’unes 570 llars al llarg de tot un any. En aquest sentit, també destaca que prop de 300 MW dels que produirà la central anualment seran consumits per transformador del qual s’alimenten les indústries ubicades a la urbanització Prat de la Jaia.

Arran d’això, la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va destacar ahir en la inauguració que la planta d’Aixovall forma part dels objectius marcats pel Govern envers l’increment de la producció energètica del país que permeti alliberar el sistema andorrà de la dependència de l’exterior. Així mateix es va expressar el cònsol major de Sant Julià en afirmar que l’aposta de la parròquia per incrementar la producció d’energia de fonts renovables encaixa amb l’estratègia nacional esmentada per la ministra. Una aposta en la qual l’empresa promotora de la central també col·labora, tal com va confirmar ahir el vicepresident de la Societat Productora Elèctrica Renovable (Persa), Joan Albert Farré.

La minicentral d’Aixovall funciona ja en condicions de normalitat des de l’1 de juliol després d’un període de prova que es va engegar l’11 de juny. El cost de l’obra ha estat de 2,5 milions d’euros, mentre que l’adequació ha estat possible en un termini de dos anys. Cal recordar que la central ha estat instal·lada en un antic magatzem de Mútua Elèctrica, el qual ha estat adaptat per poder ubicar-hi la central. Persa té una autorització d’ús de la central de 99 anys, la qual serà revisada cada 25 anys per a l’actualització dels preus. Cal destacar que les particularitats del sistema que regeix els preus de l’electricitat a Andorra permet una estabilitat del cost de l’energia, fet que permet tant a les empreses com als particulars fer càlculs sòlids sobre la despesa.

GOVERN PREVEU NOVES PLANTES A FINAL D'ANY

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va anunciar ahir la previsió del Govern de licitar noves convocatòries d’obres de centrals de producció hidroelèctrica, dintre del pla sectorial d’infraestructures engegat per l’administració andorrana. En concret, Calvó va apuntar que “tant la central d’Aixovall com la d’Arcalís [inaugurada el 2017] responen al model de transició energètica que marca el Govern”. La ministra va indicar, a més, que aquestes infraestructures “representen aquesta aposta per la producció nacional del país”, i que “d’ara a final d’any mirarem de llançar noves convocatòries per tal que el sector privat pugui participar d’aquestes iniciatives”.

tracking