Els psicòlegs alerten de l'impacte de la Covid més enllà de la crisi
Depressió, ansietat i trastorns de la conducta alimentària, els casos més comuns
El Col·legi Oficial de Psicòlegs (Copsia) preveu que els casos de salut mental derivats de la crisi sanitària mundial provocada pel virus SARS-CoV-2 perdurin més enllà de la mateixa pandèmia. Així ho indica la tresorera del Copsia, Marta Albert, que va reiterar la complicada situació de l’atenció a la salut mental al Principat ja des d’abans de l’afecció de la Covid.
En aquest sentit, Albert apunta que “Andorra necessita millorar les infraestructures de salut mental i l’atenció proporcionada a la Caixa Andorrana de Seguretat Social” (CASS) i urgeix el Govern a accelerar el procés de conveni de la salut mental dins la CASS.
La tresorera del Col·legi trasllada que en termes generals s’ha vist un increment de la demanda d’atenció a la salut mental, però que encara no disposen de dades concretes dels usuaris que han atès per la Covid. De fet, el Govern va engegar en col·laboració amb el Copsia el passat mes de juny un programa específic d’atenció que preveia un pressupost de 225.000 euros i un abast d’entre 800 i 1.000 persones usuàries. No obstant això, des del Copsia varen indicar que aquesta xifra no estava contrastada ni bastida amb dades proporcionades pels profesionals de la salut mental.
Pel que fa als trastorns que ha generat la pandèmia, Marta Albert identifica la depressió, l’ansietat i els trastorns de la conducta alimentària com els casos bé agreujats o bé generats per la situació derivada de la pandèmia. Unes afeccions que en el cas de la depressió han afectat més les persones grans, mentre que l’ansietat i els trastorns de la conducta alimentària han incidit en la població adolescent i juvenil.
Envers aquelles persones que ja tenien malalties cròniques de salut mental abans de la irrupció de la pandèmia, exposa Marta Albert que el Col·legi va fer un esforç extra per proporcionar un accés mantingut durant els períodes més agreujats del confinament els mesos de març i abril de l’any passat. El Col·legi de Psicòlegs va posar a disposició dels usuaris en aquests mesos un telèfon per garantir el seguiment d’aquestes persones usuàries amb malalties de salut mental crònica, i també per a redirigir-les al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).
La situació d’aquestes persones es va veure agreujada per l’aïllament i el confinament derivat de l’afecció de la pandèmia durant els mesos de més afectació, una situació que va atendre el Copsia en col·laboració amb les famílies de cada persona usuària.
En termes generals, la tresorera del Copsia estima que la situació de les persones que han necessitat o que necessiten ajuda en l’actualitat perdurarà més enllà de la pandèmia però tendirà a remetre, mentre que aquelles persones que ha sofert rebots per la Covid mantindran la seua situació una vegada superada la crisi sanitària.