seguretat pública

Les càmeres de videovigilància públiques i privades s'han de regular

Els sistemes nous i els ja instal·lats han de tenir l’autorització de la comissió nacional

Les càmeres de videovigilància públiques i privades s'han de regularFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La càmeres de videovigilància instal·lades al Principat, tant públiques com privades, hauran d’estar degudament regulades. Així ho marca la nova llei de seguretat pública aprovada a finals de l’any passat. Segons van indicar fonts governamentals, hi ha càmeres que estan instal·lades des de fa temps sense que s’hagi demanat cap permís. Ara, amb la nova legislació, s’haurà de demanar autorització abans d’instal·lar-ne cap i, a més, les que ja estan col·locades també hauran de regular-se.

En concret, la llei marca que les administracions públiques podran instal·lar càmeres si són per a la protecció d’edificis públics, la regulació dels fluxos de vehicles, la constatació d’infraccions de circulació, per la prevenció d’infraccions contra la seguretat o el tràfic de drogues. També com a prevenció d’actes terroristes, protecció de l’ordre públic, prevenció d’incencids i de riscos naturals o tecnològics.

En el cas dels privats, l’autorització es donarà si tenen com a fi els domicilis, les oficines, els locals de negoci i, en general, els immobles i instal·lacions privats, oberts al públic o no, els seus accessos i els seus annexos, com ara patis, jardins o aparcaments. En canvi, no es poden utilitzar sistemes de videovigilància privats per prendre imatges o sons de les vies i els espais públics, excepte en els supòsits en què això sigui necessari per a la finalitat perseguida. En tot cas, sempre hauran d’adquirir primer el permís adient.

Per obtenir l’autorització, tant els sistemes de videovigilància públics com els privats, hauran de tenir permís del ministeri competent en matèria d’interior. En el cas dels privats que vulguin instal·lar el sistema per altres motius que no siguin els que contempla la llei, caldrà demanar un permís especial. En tots els casos, a més, caldrà l’informe previ i vinculant de la comissió nacional de videovigilància. En cas d’estar disconforme, les parts podran presentar un recurs contra la decisió.

Segons indica la llei, l’autorització haurà de contenir totes les limitacions i condicions d’ús aplicables i tindrà una durada màxima de cinc anys. Transcorregut aquest període, la persona o empresa interessada en el sistema de seguretat haurà de renovar el permís. A part, el Govern podrà determinar reglamentàriament altres requisits i condicions d’autorització i de comunicació aplicables als sistemes de videovigilància.

tracking