planificació laboral

Malestar per la decisió de condonar hores de feina a la presó

La direcció posa aquest mes el comptador a zero i aquells que han fet més festes del compte no estan obligats a fer jornades més llargues

Malestar per la decisió de condonar hores de feina a la presóFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Funcionaris de la presó han expressat el seu malestar amb la decisió de la direcció –avalada pel gabinet jurídic del Govern– de posar el comptador a zero des d’aquest mes de juny dels dies no treballats que es deuen al centre penitenciari, cosa que a la pràctica suposa que a sis treballadors se’ls ha condonat el deute d’hores que devien a la presó i que en circumstàncies normals s’han de recuperar.

Fins ara l’habitual és que el Govern compensi econòmicament els carcellers que han fet hores de més a final de l’any, i en cas contrari que es facin jornades laborals més llargues per deixar d’estar en deute amb l’empresa. Aquest cop, però, s’ha decidit començar de zero amb la particularitat que en un dels casos s’ha passat de deure hores a la presó a tenir hores extres de més per cobrar, ja que la planificació està feta per a tot l’any. Es tracta de l’article que regeix el funcionament del cos de la presó, que estableix que no es poden recuperar les hores de fa dos anys.

El secretari d’Estat d’Interior, Josep Anton Leon, va confirmar que la mesura s’ha adoptat amb l’aval del gabinet jurídic, que considera que no es poden arrossegar dies tant de temps i que es tractava d’una situació irregular jurídicament poc defensable. Leon va mostrar comprensió amb les queixes però va remarcar que es tracta d’una “qüestió jurídica que no permet conservar en el temps les hores que deuen els treballadors i que s’aplica només per a les d’aquest any”. Leon va precisar que són casos “molt puntuals” i que s’executa de forma “temporal”, i va insistir que els juristes de l’executiu consideren que “és molt difícil exigir hores per treballar quan venen de tan lluny”.

En canvi, carcellers consultats pel Diari es van mostrar molestos perquè, segons van assegurar, hi ha casos en què s’ha obligat a fer més hores cada dia per no acumular més festius dels pactats al contracte laboral. També van expressar el seu malestar perquè els presumptament beneficiats pertanyen “al sindicat afí al director adjunt, alguns dels quals han estat gratificats amb el Complement de Responsabilitat Afegida (CRA)”.

Entre els afectats hi ha un càrrec de direcció i quatre membres del sindicat SPA. El Govern va demanar als comandaments que possessin en ordre el comptador de les hores en positiu i en negatiu i es va optar per aquesta fórmula que ha disgustat especialment als carcellers que han hagut de tornar les hores que no havien fet. És com si el deute hagués prescrit, “però ningú ho denunciarà públicament perquè hi ha por”, s’afirma des de l’interior del centre penitenciari de la Comella. Dins d’aquest grup de treballadors que s’han beneficiat es troba l’actual director del centre, de la seva etapa anterior com a oficial.

És el primer cop que s’aplica aquest sistema, ja que fins ara s’havia obligat a fer els festius legals i treballar les hores estipulades. Un altre punt que ha generat divisió va ser la proposta que va arribar des de l’SPA de rebaixar de 40 a 24 les hores que el personal pot diposar a l’any per a afers personals. El director va aturar la iniciativa en verificar que havia una àmplia majoria del col·lectiu en contra.

LA PROPOSTA PER RETALLAR A LA MEITAT LE HORES LLIURES NO JUSTIFICADES

La proposta de l’SPA de restringir el permís per indisposició (Pein) i a reduir-lo gairebé a la meitat també va portar cua. En principi a la direcció no li va semblar una mala proposta, però després del malestar que va generar i de la queixa dels altres dos sindicats que no havien estat consultats i que s’hi oposaven, es va decidir aturar la iniciativa. La idea era passar de 40 a 24 hores anuals, que va fer intuir a part del personal que darrere de tot s’hi amagava la intenció d’aconseguir un sistema horari similar al dels bombers, que fan jornades de 24 hores, de manera que també gaudeixen de més dies de descans. Tots els funcionaris disposen de 40 hores a l’any que es fan servir per a temes personals, per la qual cosa no s’ha de justificar el motiu de l’absència al lloc de treball. Els bombers, com que fan torns de 24 hores, només tenen 24 hores a l’any de Pein. Això va fer pensar a una majoria d’agents que la proposta de l’SPA anava encaminada a aconseguir una homologació de la jornada de treball similar a la dels bombers, encara que públicament no es va comentar.

tracking