atenció sanitària

El servei de permanències mèdiques atén 437 visites des del gener

El servei de permanències mèdiques es va reprendre al gener i en quatre mesos ha atès 437 visites, una xifra menor al ritme prepandèmia

El servei de permanències mèdiques atén 437 visites des del generFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El servei de permanències mèdiques va estar aturat durant pràcticament tot el 2020 per la pandèmia i s’ha reprès aquest gener a un ritme bastant inferior al que havia assolit abans de l’esclat de la crisi sanitària. Es tracta d’un dispositiu pensat per atendre les visites pròpies dels metges de capçalera quan el pacient necessita l’assistència en caps de setmana o festius, quan les consultes estan tancades. Un servei que està en procés de revisió en un projecte que pilota el SAAS en converses amb el Col·legi de Metges, que és l’altra part implicada. L’objectiu és enfortir-lo per evitar que el pacient que té una patologia pròpia de l’atenció primària acabi acudint al servei d’Urgències de l’hospital, que ha d’atendre afeccions de més complexitat. La pandèmia ha trastocat les xifres d’atenció sanitària i el cas de les permanències mèdiques del gener a l’abril els facultatius de guàrdia han atès 437 visites quan, segons les xifres facilitades pel SAAS, els quatre primers mesos del 2019 van sumar 1.027. El balanç d’aquell any va ser de 2.695 consultes del gener al desembre.

Els únics dos mesos que el servei va operar el 2020 van ser el gener i el febrer i amb xifres que constaten que van ser períodes de força activitat: al gener es van fer 307 atencions a pacients i al febrer, 410. Només al febrer de l’any passat es van realitzar pràcticament les mateixes visites que el primer quadrimestre del 2021.

Plantejaments de futur

El problema que es vol resoldre és que l’hospital hagi d’atendre urgències de baixa intensitat. Des del ministeri de Salut sostenen que els metges entenen el problema i que s’assolirà un acord amb el col·lectiu. Una primera proposta era ampliar l’horari de les permanències mèdiques i que també funcionessin entre setmana, després de l’horari de tancament de les consultes. Ara mateix està operatiu en caps de setmana i festius i de les 9 del matí a la 1 del migdia i de les 3 de la tarda a les 8 del vespre. La consulta és a la planta baixa de la clínica Meritxell, una ubicació que també es va escollir pensant en la proximitat a l’hospital i en què, per tant, es podrien fer derivacions si l’usuari que acudia al centre sanitari tenia una patologia lleu. Els metges que fan la permanència també fan visites a domicili si s’escau.

Però la proposta d’ampliació horària va comptar amb el rebuig dels metges, que entenen que també s’ha de fer pedagogia amb el pacient i fer-li entendre que determinades patologies poden esperar a ser ateses un marge d’hores, en base, de fet, als criteris científics en els quals se sustenta el mateix sistema de triatge del servei d’Urgències per prioritzar l’assistència als pacients en funció del seu estat de salut. Així que després de la proposta inicial que un metge fes guàrdia des que tanquen les consultes un laborable a la tarda fins a les deu de la nit, se n’han avaluat altres com garantir que un pacient serà atès pel seu metge referent (o si aquest no té disponibilitat que sigui un altre professional) en un lapse de 12 a 24 hores, que és el que fixa el sistema de triatge per als casos de nivell IV i V. Una altra de les alternatives avaluades ha estat reforçar el paper de les infermeres d’atenció primària i que puguin atendre casos com ara caigudes sense lesions de rellevància, i fer la primera exploració i les cures. Els metges són partidaris d’educar la població perquè entengui que determinades patologies poden esperar a ser tractades i sostenen que ampliant l’horari de les permanències mèdiques se’ls dona un missatge equivocat.

El de les patologies lleus al servei d’Urgències és un problema endèmic malgrat que amb l’esclat de la crisi sanitària això també s’ha corregit perquè a l’hospital únicament han acudit persones que realment ho necessitaven. L’any passat el servei d’Urgències va atendre 28.766 visites, quan el 2019 havien estat 40.569. Les dades de l’activitat sanitària del 2020 són difícilment interpretables per l’excepcionalitat que es vivia però s’entén que, en el cas de les urgències, la situació postpandèmia s’ha de poder aproximar a això. Matisant, però, que hi han de poder acudir totes les persones que requereixin aquesta atenció perquè amb la Covid es pot haver donat el cas de ciutadans que no han acudit a l’hospital malgrat ho necessitaven per por de contagiar-se.

tracking