llei d'igualtat
El PS vol penes per a qui permeti la mutilació genital
Demana a Govern que estudiï les reformes necessàries per incloure l’extraterritorialitat
El PS vol incorporar a la llei d’igualtat, a través d’una esmena, una disposició final per penar els responsables legals que visquin al Principat de les menors que hagin permès que se’ls practiqui una mutilació genital femenina, amb independència del país on s’hagi practicat. En concret, la disposició redactada pels socialdemòcrates encomana al Govern, en un termini màxim de 12 mesos des de l’entrada en vigor de la llei, que elabori un estudi per tal d’identificar les reformes necessàries que permetin l’extraterritorialitat de la llei penal andorrana, ja que el delicte en qüestió s’hauria comès fora de les fronteres. Una vegada finalitzat aquest estudi, s’encomana al Consell General que iniciï els treballs necessaris per fer efectiva la reforma legislativa penal.
Tot plegat respon a la voluntat d’abordar el problema des del punt de vista de l’acció internacional per combatre una pràctica que està permesa i culturalment acceptada en alguns països. A tall d’exemple, el PS indica que en països com el Senegal, “es calcula que el 80% de les nenes se sotmetran a aquesta pràctica salvatge”. “Només legislant en el sentit d’extraterritorialitat de la llei penal, per tal que aquesta pràctica brutal tingui conseqüències almenys en els països de destí dels migrants, podrem minimitzar l’impacte d’una pràctica que viola els drets humans i que es fonamenta únicament en la discriminació envers les dones”, argumenta el PS.
La majoria també estaria d’acord a legislar a favor de la lluita contra la mutilació genital femenina malgrat que no veu clar com es poden incorporar els càstigs per un fet que s’ha produït fora de les fronteres andorranes.
Aquesta és una de les 39 qüestions que els socialdemòcrates volen modificar de la llei d’igualtat a través de les esmenes que s’hauran de debatre en comissió. El grup socialdemòcrata també demana altres modificacions com ara incorporar formació en prevenció d’embarassos no desitjats i de malalties de transmissió sexual a l’alumnat o l’accés a les tècniques de reproducció assistida de totes les dones sense discriminació. En les esmenes s’inclou també la necessitat de legalitzar l’avortament.
Un altre punt que reclamen puntualitzar és el relatiu a les quotes imposades en els cossos especials. El text original marca que un 20% de les places s’han de reservar a dones, mentre que el PS vol matisar que siguin per al sexe que estigui infrarepresentat per tal d’acabar amb les professions feminitzades o masculinitzades. Es demana també plans de formació continuada i obligatòria per als professionals de la comunicació en matèria d’igualtat i major cobertura als mitjans públics i privats de les pràctiques esportives on participin dones.