justícia

No s'aixecarà la immunitat a Barroso

El govern espanyol rebutja la petició dels Cierco i manté la protecció diplomàtica

No s'aixecarà la immunitat a BarrosoFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern espanyol no aixecarà la immunitat diplomàtica al que va ser l’agregat d’interior de l’ambaixada a Andorra, Celestino Barroso. L’espanyol és actualment investigat per la justícia andorrana per les presumptes coaccions i amenaces que hauria fet als dirigents de BPA per obtenir informació sobre els comptes que la família Pujol tenia al país. La immunitat diplomàtica de Barroso, però, impedeix a la justícia andorrana cridar-lo a declarar i malgrat la petició dels antics màxims accionsites de l’entitat bancària, els germans Cierco, Espanya no preveu aixecar la protecció.

Així ho recull eldiario.es a partir d’una resposta que el govern de Perdro Sánchez ha donat a una pregunta del diputat del PDeCAT, Sergi Miquel. “Qualsevol procediment obert contra el senyor Barroso per actes duts a terme durant la seva missió s’enfronta a aquesta disposició protectora, que empara sine die l’agent diplomàtic perquè aquest exerceixi les seves funcions en les millors condicions possibles”, respon el govern espanyol. “El senyor Barroso gaudia d’inviolabilitat i no podia ser objecte de cap manera de detenció o arrest (article 29 de la Convenció de Viena sobre les Relacions Diplomàtiques)”, esmentava també la resposta a Miquel. L’executiu espanyol, a més, adverteix que aquesta immunitat “no cessa respecte als actes realitzats en l’exercici de les seves funcions com a membre de la missió”. Circumstàncies que fan encara més difícil investigar Barroso, que va estar entre el juliol de 2014 i el juny de 2017 a l’ambaixada espanyola d’Andorra.

La justícia andorrana investiga des del 2015 la querella presentada pels propietaris de BPA contra nombrosos membres del ministeri de l’Interior espanyol i de la policia espanyola en el que es coneix com l’Operació Catalunya. En concret, s’investiga a Eugenio Pino, exdirector adjunt operatiu de la policia; Marcelino Martín Blas, que va ser cap d’Afers Interns, i els inspectors Bonifacio Díaz Sevillano i Celestino Barroso, exagregats del ministeri espanyol de l’Interior al Principat. Els germans Cierco van denunciar en seu judicial haver rebut coaccions per entregar la informació sobre els Pujol sota l’amenaça d’una intervenció del banc per blanqueig que executaria l’autoritat fiscal estatunidenca.

tracking