Govern reserva 25 milions per fer front a impagaments de crèdits tous

El Govern estima un percentatge de morositat del 18% de les empreses beneficiàries dels programes de crèdits tous

Govern reserva 25 milions per fer front a impagaments de crèdits tousFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern s’ha aprovisionat de 25 milions d’euros –repartits en cinc milions el 2021, deu milions el 2022 i deu milions més el 2023– per tal de fer front a possibles impagaments que puguin sorgir en el retorn dels imports concedits en els programes de crèdits tous, segons va informar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, en una resposta escrita a la pregunta formulada per la consellera no adscrita Carine Montaner. Sobre la base d’una previsió “conservadora”, l’executiu estima un percentatge de morositat del 18% de les empreses beneficiàries, tot recordant que el Govern ja va flexibilitzar els criteris davant eventuals situacions de tensió financera.

En aquest sentit, cal recordar que els crèdits tous tenien inicialment un venciment de dotze mesos des que es van atorgar i, tenint en compte l’evolució de la pandèmia, es va decidir renovar-los automàticament sense cost i mantenint al 0% el tipus d’interès durant sis mesos més. Igualment, en el document adjunt al Butlletí del Consell General Jover va expressar la voluntat del Govern de renegociar amb els empresaris les condicions de retorn dels crèdits tous, amb la possibilitat de demanar pròrrogues en aquests venciments o de transformar els avals en crèdits bancaris amb una amortització progres­siva.

Els imports concedits

Dels 230 milions d’euros que el Govern va posar a disposició del teixit empresarial del país, actualment tan sols s’han atorgat 147 milions, xifra que representa un 64% de l’import pressupostat. Ara bé, aquestes quantitats atorgades engloben el 49,77% del total d’assalariats del país, ja que 15.083 treballadors i autònoms s’han vist beneficiats pels programes de crèdits tous. En l’anàlisi de cadascuna de les sol·licituds presentades, Jover va remarcar que la comissió tècnica va valorar de forma global la situació de l’empresa “amb independència del nombre de treballadors”.

Així doncs, en funció de la tipologia d’empresa, els avals concedits pel Govern ascendeixen a 917 per a empreses d’entre un i quatre treballadors, suposant un import mitjà de 17.851 euros per a despeses de funcionament i 970.068 euros per a despeses de refinançament. El seu impacte, percentualment, ha estat el més elevat del programa, ja que ha constat de 10.302 euros per assalariat o autònom. Seguidament, les empreses grans, de més de trenta treballadors, són les que han obtingut una major repercussió del programa, ja que l’impacte mitjà per treballador ha estat de 8.733 euros.

Desglossat per sectors, el comerç a l’engròs i al detall, l’hostaleria i la restauració, i la construcció concentren el 85% dels imports concedits, rebent conjuntament 105,6 milions d’euros. De fet, per l’impacte pels treballadors, el comerç a l’engròs i al detall és el que sobresurt amb un volum de 14.969 euros per capita. Pel que fa a l’impacte, també destaquen les activitats immobiliàries, amb 12.001 euros per treballador.

En darrer lloc, l’executiu va declinar fer públics dels noms de les empreses beneficiàries, ja que va considerar que pot “tenir un efecte negatiu i transmetre un missatge de fragilitat del negoci de cara a proveïdors i clients, que pot perjudicar la seva imatge com a empresa en un moment de conjuntura econòmica molt complicada”.

Govern reserva 25 milions per fer front a impagaments de crèdits tous

tracking