mercat de l'habitatge
Els lloguers congelats des del 2019 es podran apujar fins al 10%
La iniciativa afecta només els contractes prorrogats el 2019 i està condicionada a un increment màxim del 10% i a un nou contracte per a cinc anys
El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, va informar ahir les diverses entitats del sector amb representació a la Taula nacional de l’Habitatge de la intenció del Govern de descongelar els preus del lloguer per a aquells contractes que es van prorrogar de manera forçada el 2019.
D’aquesta manera, a partir del 2022 es mantindran congelats els lloguers per als contractes prorrogats el 2020 i el 2021 i aquells que caduquen el 2022, però “s’oxigena” el mercat, com va indicar el ministre, amb la desafecció dels contractes prorrogats el 2019. Aquesta desafecció, però, estarà condicionada i limitada. Condicionada al fet que es pacti un nou contracte per a cinc anys i limitada a un 10% d’increment, segons va informar Filloy una vegada acabada la taula.
El titular de la cartera d’Habitatge va valorar que “calia trobar un equilibri entre la demanda d’uns per liberalitzar completament el mercat de lloguer i la d’altres de continuar protegint les persones i les famílies”.
Víctor Filloy hi va sumar, com una de les raons que han dut el Govern a adoptar aquesta mesura, la por que es generi un embussament de contractes i que la seva caducitat en un any determinat acabi provocant una inflació desmesurada en el preu dels lloguers.
Cal recordar que a la Taula nacional de l’Habitatge hi estan representades les entitats bancàries, les associacions de propietaris, els agents i gestors immobiliaris, els joves, els consumidors, els arquitectes i diversos ministeris.
Per la seva banda, el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), Artur Homs, va considerar que el Govern té una “bona actitud de diàleg”, però que aquesta actitud “no es tradueix en fets”. “Aquestes mesures només fan la pilota més grossa pel fet de que si no es fan pisos de lloguer impedeix posar-hi solució”, va manifestar Homs.
El president de l’APBI, molt crític amb la intervenció del mercat, va fer una comparació amb el mercat alimentari. “L’esport nacional d’Andorra és anar al Mercadona a comprar perquè la cistella és la segona despesa més gran dels andorrans, però no s’intervé el mercat de l’alimentació”, va censurar Homs.
ANDORRA TIDNRÀ UN SISSTEMA DE PREUS DE LLOGUER
La Taula nacional de l’Habitatge va ser informada ahir de l’esbós d’una iniciativa presentada pel ministeri de Territori i Habitatge encaminada a consolidar un sistema d’indicadors de l’habitatge. Entre d’altres factors, aquest sistema permetrà visualitzar l’existència de zones tenses per poder aplicar-hi polítiques. Aquests indicadors agregaran dades demogràfiques, econòmiques, immobiliàries i de diversos departaments per poder aplicar mesures correctores. En un futur, el fitxer també recollirà les dades anònimes dels contractes de lloguer. La nova plataforma informàtica es nodrirà amb la informació obligatòria que haurà de portar la part arrendatària i també amb els històrics dels contractes des del 2005 que tinguin els comuns. Amb les dades aportades es podran conèixer les condicions, anònimes, de la part arrendatària i arrendadora de l’habitatge i les característiques i la localització del pis.
FILLOY IMPULSA UN DRET PREFERENT D'ADQUISICIÓ
El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, va destacar ahir després de la reunió de la Taula de l’Habitatge que el Govern prepara una regulació a través de la qual es reservarà per a l’executiu un dret d’adquisició preferent sobre aquelles transmissions d’habitatges que tinguin un component social. El ministre va detallar que en cas que hi hagi una transmissió per dació en pagament, que es vengui un pis o un conjunt de pisos amb inquilins o en cas d’una execució hipotecària el Govern disposarà d’un dret preferent per adquirir aquests immobles. Amb relació a aquesta mesura, Filloy va indicar que “el Govern podrà exercir un dret preferent [per a l’adquisició d’habitatges], però sempre sota un criteri social per protegir les persones”. L’objectiu d’aquesta iniciativa és que el Govern pugui facilitar l’habitatge a aquestes persones i que la seva situació no es vegi agreujada per un supòsit aliè d’execució de la garantia hipotecària. El ministre, però, no va concretar com es desenvoluparia reglamentàriament aquest dret preferencial i va eludir la resposta sobre si el preu a pagar per l’administració correspondrà a preus de mercat o preus de subhasta. Queda per definir com s’articula l’obligació d’informació prèvia a la venda.