AFERS EXTERIORS
Dos andorrans participen a l'OSCE en la formació sobre resolució de conflictes
Dos andorrans han participat per primer cop en el programa de formació en prevenció i resolució de conflictes mitjançant el control d’armaments, el desarmament i la no-proliferació d’armes de destrucció massiva que organitza l’Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) conjuntament amb l’Oficina de les Nacions Unides per Afers del Desarmament (UNODA). Es tracta del Marc Bessa, agent de policia, i la Sandra Garcia, estudiant de Dret. Ells són dos dels 150 participants provinents de 60 països diferents que han realitzat durant les darreres vuit setmanes una formació orientada a persones d’entre 22 i 32 anys. “Tot i que aparentment Andorra sembli que tingui poc a veure en aquests temes, hem de saber que és molt important formar part de tots aquest convenis i estar subscrit als tractats internacionals”, va assenyalar Bessa.
Una de les temàtiques tractades va ser les armes de destrucció massiva, ja siguin nuclears, químiques o biològiques. “A la retina de tothom tenim Hiroshima i Nagasaki, però aquí de forma indirecta també es podrien patir conseqüències si es llancés a Espanya o Anglaterra”, va apuntar Bessa. Igualment, va destacar que la tecnologia nuclear pot ser emprada per a usos pacífics però també per a usos militars, esdevenint així una arma de doble tall. “La intel·ligència artificial s’utilitza tant per fer mòbils com per fer drons autònoms que llencin bombes i no estiguin pilotats per humans”, va ressaltar.
Per últim, va destacar el terrorisme com un altre dels aspectes tractats a la formació. “Per sort, i creuem els dits, aquí no ha passat mai res, però s’ha d’investigar tot i prevenir perquè Andorra malgrat ser neutre és un país de pas cap a França”, va concloure.