La crisi per la Covid és el que més preocupa els ciutadans
Un 87% dels residents participants en una enquesta consideren que el virus tindrà conseqüències econòmiques força o molt greus per al país
L’impacte sobre l’economia de la crisi sanitària derivada de la Covid és l’aspecte que més preocupa la majoria de ciutadans. Una enquesta que aborda, entre d’altres qüestions la pandèmia, i elaborada entre els mesos de febrer i març quantifica en un 87% els ciutadans que consideren que la pandèmia comportarà conseqüències molt o bastant greus per a Andorra. Són especialment pessimistes les dones, ja que la meitat considera que l’impacte sobre el Principat serà molt greu i aquesta magnitud baixa al 37,6% en el cas dels homes. Quant a franges d’edat, els que es declaren més preocupats són els ciutadans entre els 30 i els 44 anys, amb un 54% que també veu un impacte molt greu en l’economia per la Covid.
L’estudi s’ha fet sobre una mostra de 429 entrevistes i l’impulsa el PARS, centre de càlcul i recerca social impulsat per ANA Economia. Pel que fa als enquestats se’ls demana pels efectes negatius de la pandèmia que més preocupen, i són, en conseqüència, l’ocupació i l’economia. La salut ecomocional és l’element més preocupant per al 21,2% dels enquestats i la física ho és per al 10,2. En aquest darrer apartat també es constata un lleuger criteri diferent entre homes i dones: en el 15,9% dels homes la salut emocional és la problemàtica que més els treu la son i la proporció puja al 26,6% en el cas de les dones. En canvi, la salut física preocupa més els homes (12,9%) que les dones (7,4%).
Quan es tracta de valorar la situació personal i l’impacte que ha tingut la pandèmia en la mateixa, un 55% dels enquestats sosté que la seva vida en general no ha patit cap canvi, mentre que un terç indica que ha empitjorat. Les relacions socials i la vida laboral són ara pitjors que abans de la pandèmia per a un 41,3 i un 42,5% dels ciutadans respectivament. La situació econòmica personal és pitjor per a un 36% i la salut és més dolenta per al 41,3%. L’estudi deixa clar que són una minoria molt petita (no arriba al 5%) els que es declaren poc o gens preocupats per la situació de la Covid al món. Sobre el que s’ha viscut arran de l’alarma sanitària, un 84% dels ciutadans admeten que van sentir inquietud en veure carrers i comerços buits i prop d’un 80% per no tenir els contactes habituals amb familiars i amics. El temor a perdre la feina o un ésser estimat ha afectat en algun moment la meitat de les persones que han contestat l’enquesta i una proporció també força similar ha viscut en primera persona la por a contreure la malaltia. Un 31% han experimentat preocupació per haver perdut la feina o algun familiar a causa de la malaltia.
UNA VALORACIÓ NOTABLE DEL SISTEMA SANITARI
L’estudi també aborda la valoració del sistema sanitari en un moment en què es manté en primera línia de lluita contra el virus. Gairebé un 70% dels ciutadans consideren que és millor que en d’altres països europeus i un percentatge superior al 80% creu que la qualitat o s’ha mantingut o ha millorat respecte a un any enrere. El 18,2% el qualifica pitjor. A l’hora de posar nota als diferents serveis sanitaris, el més ben valorat és l’atenció primària (7,76), seguit de l’atenció hospitalària (7,59) i les consultes dels especialistes (7,56). L’assistència a urgències baixa al 6,78.