Benazet renuncia a la immunitat de grup

El ministre de Salut assegura que amb una societat globalitzada i la necessitat d’obrir el país no es podrà assolir la protecció completa

El ministre de Salut, Joan Martínez BenazetSFGA/JAViladot

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, donava el 21 de gener passat en roda de premsa els motius perquè la ciutadania es vacunés. El primer era perquè les persones es protegissin individualment. El segon, per protegir les persones amb què estem en contacte i que puguin ser vulnerables, i el tercer, per assolir la immunitat de grup. “Una gran quantitat de persones vacunades permet”, va dir el ministre, “que hi hagi una baixa circulació del virus”, i que si s’arriba a contagiar la persona no es desenvolupa la malaltia amb la letalitat que ho pot fer sobre una persona vacunada.

Aquesta premissa segueix vigent actualment, però el mateix ministre de Salut va descartar ahir que es pugui assolir la immunitat de grup. I les motivacions no són, segons el ministre, per falta de vacunes o de voluntat de la ciutadania, sinó pel disseny de les societats actuals. “La immunitat de grup només es pot obtenir en comunitats tancades”, va argumentar ahir el ministre Benazet, qui va apuntar, a més, que “el fet que estiguem cada cop més vacunats ens protegeix i ajuda a fer que la comunitat estigui més protegida, però no arribarem a la immunitat de grup en un món globalitzat”.

Així mateix, Benazet va indicar que aquesta condicionalitat esdevé més important a Andorra pel fet que “per les necessitats socials i econòmiques hem d’estar sempre oberts”. El responsable del ministeri de Salut va recordar que països com Nova Zelanda es van tancar completament i que aquests països “poden arribar a la immunitat de grup, però mentre estiguin tancats; en el moment que s’obren en un món globalitzat desapareix la immunitat de grup”.

El mateix Benazet va reconèixer que al llarg d’aquests mesos havia fet alguna manifestació quan no es coneixia bé el comportament del virus en què parlava que amb xifres de vacunació semblants a les que hi ha a hores d’ara “assoliríem la immunitat de grup”. Això no serà així i el ministre ho justifica en afirmar que “amb el reservori que hi ha actualment de coronavirus a nivell de la població no vacunada, majoritàriament, i també a nivell del regne animal, sabem que la immunitat de grup no és assolible, però el que sí que convé és que ens anem vacunant perquè així estarem tots més protegits”. Envers aquesta asseveració, Benazet va afirmar que el risc per a una persona vacunada envoltada de persones no vacunades és elevat, però que la circulació del virus baixa si ens envoltem de persones vacunades.

VACUNACIÓ DELS MENORS

La xifra de vacunació al Principat va assolir ahir el 60,6% de la població amb la pauta completa, mentre que un 75% està vacunada amb almenys una dosi. Unes xifres que el cap de Govern, Xavier Espot, va qualificar de molt bones. En concret, Espot es va alegrar, ja que “són dades fins i tot millors, a vegades, que en països del nostre entorn”. En xifres, s’han administrat 90.547 dosis de la vacuna, de les quals 49.995 són primeres dosis i 40.552, segones.

No obstant això, i més enllà de la immunitat de grup a la qual feia referència el ministre de Salut, el Govern té al davant qüestions com la vacunació dels menors d’entre 12 i 16 anys, l’administració de terceres dosis i possibles restriccions a les persones no vacunades. Precisament, ahir Catalunya va començar a administrar la vacuna als menors de 12 a 16 anys d’acord amb altres regions espanyoles.

En primer terme, envers la vacunació de la franja entre els 12 i 16 anys, Espot va indicar que tot i que és “una qüestió controvertida, és una possibilitat que hi ha damunt la taula”. Una decisió que el Govern prendrà “els propers dies o setmanes” i que “estarà basada en la voluntarietat”. És a dir, no serà obligatòria. Envers la tercera dosi, Espot no la descarta tot i que “és una qüestió controvertida perquè encara no hi ha suficients estudis científics que avalin que la tercera dosi realment comporta un increment de la immunització de les persones”.

En darrer terme, sobre les restriccions a les persones no vacunades, el cap de Govern emplaça primer a acabar la campanya de vacunació i comprovar quin percentatge de vaccinats s’assoleix. Malgrat això, argumenta, en contradicció amb el ministre de Salut, que “no caldrà establir restriccions si aconseguim suficient immunitat de grup. En tot cas, no vull dir que no ho farem, però sí que és una possibilitat que ara mateix no està damunt la taula”.

LA CINQUENA ONADA S'ESTABILITZA

El ministre de Salut va informar ahir que el país registra un total de 289 casos actius de persones contagiades amb el virus SARS-CoV-2, que suposa pràcticament la mateixa xifra que ahir (290). En aquest sentit, s’han detectat 31 casos nous, que inclouen dades del cap de setmana. Aquestes xifres deixen un total de contagiats al llarg de la pandèmia a Andorra de 14.797 casos, per 14.3380 altes. La xifra de morts es manté en 128 persones mentre que a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell resten quatre persones ingressades a planta i dues a la unitat de cures intensives, una de les quals un turista, amb ventilació mecànica.

tracking