Treball
Solucions a llarg termini per la falta de mà d'obra
El sector demana flexibilitzar la contractació, quotes d’estiu i potenciar el treball fronterer
El Govern va aprofitar que ja havia establert conversacions amb els sectors de l’hoteleria, el comerç i la restauració per convocar de manera urgent la reunió del grup de treball que va anunciar dimecres mateix el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover.
No obstant això, les mesures que puguin solucionar la problemàtica de la manca de treballadors en el sector no arribaran per a aquest estiu atès que ambdues entitats s’emplacen a l’hivern i a l’estiu del 2022 per posar-les en marxa. Així ho va indicar en finalitzar la reunió el director de Turisme, Sergi Nadal, qui ha rebut l’encàrrec del Govern de gestionar un grup de treball que inclou la Confederació Empresarial (CEA), la Cambra de Comerç, la Unió Hotelera i altres associacions professionals del sector. A la trobada també van participar el secretari d’Estat d’Economia, Eric Bartolomé, i el de Justícia i Interior, Joan León, a banda de diversos tècnics dels ministeris de Presidència, Economia i Empresa, i Turisme.
Pel que fa als resultats de la reunió, Nadal va apuntar que “les mesures que ens ha proposat el sector s’hauran d’estudiar perquè algunes suposen canvis de normativa que no es poden fer a curt termini i d’altres que sí que poden tenir una ràpida execució, com certs canvis als tràmits”.
Entre aquestes mesures, des de la CEA el director-gerent, Iago Andreu, va apuntar envers els canvis en la normativa que, al seu parer, caldria “flexibilitzar la contractació per als extracomunitaris amb un tracte similar als comunitaris però amb compromisos de formació i plans de les empreses, i també les condicions que s’exigeixen als temporers”. El mateix Andreu justifica que en la situació actual, en la seva opinió, “no hi ha risc de precaritzar el mercat interior”, en cas d’aplicar-se les mesures proposades. A més a més, considera que “s’ha d’obrir una quota d’estiu perquè molts sectors es troben que aquesta època ja no és temporada baixa, sinó alta, i inclús en alguns és més forta que l’hivern”.
Per altra banda, també s’ha proposat que aquelles persones inscrites en un sector concret al servei d’Ocupació puguin fer hores extra en altres sectors en temporades altes com pot ser el període d’estiu. Més enllà, a la reunió d’ahir també es van plantejar millores en l’accés a l’habitatge, al treball fronterer i al transport públic. En aquest aspecte, el sector demana serveis adaptats als horaris propis de l’hoteleria, la restauració i el comerç. De resultes d’aquestes demandes, el director de Turisme va explicar que havien sol·licitat al sector que aporti dades sobre la demanda per adaptar el servei de transport públic.
EL SALARIS I LES CONDICIONS LABORALS, EXCLOSOS DE LA TAULA SECTORIAL DE TURISME
El director de Turisme, Sergi Nadal, comissionat pel Govern per coordinar el grup de treball amb els sectors que depenen en gran manera del turisme com ara l’hoteleria, la restauració i el comerç, va indicar ahir que les condicions laborals de les persones treballadores i els salaris en aquests sectors no formen part del grup de treball. La raó que esgrimeix l’administració és que pertoca a les empreses i als sindicats canalitzar les reivindicacions i les condicions de feina en els fòrums de debat adients. Aquests serien les pròpies taules sectorials i les conversacions ja establertes per renovar i actualitzar els convenis col·lectius. De fet, el grup de treball creat per afrontar la problemàtica que ha afectat aquest estiu el sector però que és d’abast nacional i que es reprodueix al país de manera cíclica no inclou els sindicats. En concret, Sergi Nadal va apuntar que “amb la reunió donem resposta al sector empresarial per analitzar les propostes, i les condicions i els salaris són qüestions que s’han d’abordar en el context dels convenis col·lectius i les negociacions amb els sindicats”.