Falta de personal

Només un 20% busca feina en el turisme

Les persones inscrites al servei d’Ocupació en aquest sector no completen la demanda

Instal·lacions del servei d'Ocupació.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’anàlisi de la problemàtica que afecta diversos sectors econòmics per la falta de personal per treballar-hi ha posat el focus aquesta setmana en la incapacitat material del servei d’Ocupació per abastir les empreses del sector. Concretament, amb dades de la Confederació Empresarial (CEA), només un vint per cent de les persones inscrites com a demandants d’ocupació ho fan en els sectors turístics. Així ho va fer saber aquesta setmana Iago Andreu, director-gerent de la CEA. “D’unes 750 persones aproximadament que hi ha inscrites al servei d’Ocupació , només 197 al juliol estaven registrades al sector del turisme i ara, després del repunt de l’agost, són prop de 150”, va criticar Andreu després de la reunió de coordinació per trobar solucions mantinguda entre el Govern, la CEA i diverses entitats dijous passat.

Una situació que contrasta amb el volum de les ofertes de treball que publica el mateix servei d’Ocupació. El sector que agrupa els restaurants té publicades 64 ofertes d’un total de 386. Aquestes ofertes són, per regla general, per a cambrers, ajudants de cuina i cuiners. Però el sector agrupa més vessants, com ara hotels i motels amb restaurant, que sumen 92 ofertes, entre les quals els citats perfils i també els recepcionistes són els més buscats. Les ofertes d’aquest tipus es multipliquen, a més, en càmpings, bars i apartaments turístics.

L’altre sector que agrupa més ofertes d’ocupació és aquell que aglutina les diverses modalitats del comerç a l’engròs, amb els dependents com els llocs de feina més sol·licitats.

Cal recordar que entre les mesures proposades al Govern per la Confederació Empresarial d’Andorra hi ha aquella relacionada amb la interoperabilitat entre els sectors. Els empresaris demanen que atès que la temporada turística té l’estacionalitat com a factor determinant, la normativa hauria de permetre que persones inscrites en un sector aliè al turisme pogueren temporalment sortir d’aquest sector per poder fer hores extra durant l’època estival. A més a més, la CEA va demanar campa­nyes perquè els joves del país vegin una oportunitat en el turisme.

tracking