Urbanisme
Plataforma veïnal a Escaldes en contra del comú de Gili
Els escaldencs afectats pel canvi del Poup que deixa fora d’ordenació cinc edificis s’estan organitzant per emprendre accions conjuntes
Els veïns afectats per la darrera modificació del Poup a Escaldes-Engordany s’estan organitzant per emprendre accions conjuntes contra la decisió del comú. Segons ha pogut saber el Diari, l’objectiu dels residents és organitzar una trobada entre els afectats per tenir un intercanvi d’opinions i obrir la porta si s’escau a emprendre algun tipus d’actuació conjunta, a part de les accions jurídiques que individualment cadascú tingui pensat dur a terme. Els afectats consultats per aquest rotatiu no van poder concretar encara el nombre de persones que estarien disposades a unir-se com a col·lectiu per protestar davant la decisió de la corporació de Rosa Gili perquè tot just estan començant a mobilitzar-se, si bé sí que van avançar que ja han parlat amb inquilins dels diversos edificis per informar-los del moviment.
La modificació proposada pel comú afecta els edificis situats als números 1 i 1b de l’avinguda del Pessebre, 19 de l’avinguda Copríncep Gaulle, 20 i 22 de l’avinguda de les Escoles, 19 i 21 de l’avinguda Fiter i Rossell, i 15, 15b i 17 del carrer dels Escalls. En termes pràctics això es tradueix que, per exemple, els propietaris no podran sol·licitar llicències per reformar o modificar la coberta o bé per transformar en habitatges un bloc d’oficines. El decret també els impedirà fer obres majors. Concretament, no s’admetran obres de consolidació, ni d’augment de volum, ni de superfície, ni de canvi d’ús.
El document especifica que aquests immobles s’han declarat “fora d’ordenació” perquè no estan alineats amb els canvis en el traçat viari que proposa el comú en la mateixa proposta de modificació del Poup. Segons el document, aquesta redefinició del traçat és necessària per solucionar “problemes en la circulació de vehicles que poden ocasionar accidents amb vianants i dificultats d’accessos dels serveis d’urgències en diversos punts de la xarxa viària”. Els veïns argumenten que el comú no pot fer canvis urbanístics “quan li interessa” i deixar fora els pisos sense una disposició transitòria.
Alguns dels afectats també es queixen de la manera en què s’ha fet el canvi perquè asseguren que no s’ha posat a exposició pública ni s’ha consultat prèviament els veïns. De fet, afirmen que s’han reunit més d’un cop amb la cònsol major però que no han obtingut resposta als seus neguits. En aquest sentit, creuen que encara hi ha molts afectats que no són coneixedors dels canvis i per això han creat un correu electrònic –afectatsescaldes@gmail.com– per tal de recopilar tots els neguits, d’unir forces i de conèixer la situació particular de cada inquilí.
Malgrat les queixes dels veïns, la corporació escaldenca insisteix en la necessitat de fer el canvi. Responent a la petició del Diari, des del comú van indicar que “respectem l’opinió de cada ciutadà, només faltaria, però reiterem i insistim que allò que proposem està pensat per posar les coses en consonància amb la normativa urbanística”. El comú afirma que la CTU (comissió tècnica d’Urbanisme) va detectar que les escales Peces Caldes i també les escales del Falgueró no estaven qualificades com a vials. En aquest sentit, per poder complir amb la normativa seguint les normes del reglament d’urbanització s’han hagut de requalificar. Un fet que no convenç els veïns, ja que argumenten que en el moment en què es van edificar aquestes construccions complien tots els permisos.
D’altra banda, des de l’ens comunal s’argumenta que es vol augmentar la seguretat per als vianants i vehicles d’alguns punts viaris de la parròquia identificats i qualificats com a perillosos, seguint les recomanacions de Govern, apuntades a l’informe de Mobilitat. Per això, diuen, s’han marcat les alineacions de culs-de-sac en els quals ara no és possible que hi accedeixi un camió de bombers.