repunt de visitants
El rebot del turisme sorprèn les previsions del Govern
Les dades provisionals d’ocupació hotelera de la primera setmana d’agost se situen en el 75%
No per desitjat ha deixat de sorprendre els actors implicats en el turisme el repunt que ha viscut el sector en aquestes darreres setmanes i, especialment, de cara a l’agost. En aquesta ocasió no es tracta d’un fenomen només adscrit al Principat, sinó que el repunt s’ha donat ben bé en tot l’entorn europeu. Així ho argumentava aquesta setmana el director gerent de la Confederació Empresarial (CEA), Iago Andreu, quan afirmava sobre la forta recuperació que “el sector s’ha recuperat de manera ràpida; és un fet generalitzat a Europa, no només a Andorra”.
Un pic que és positiu per a l’economia del país però que no entrava, o no almenys amb la força que ho ha fet, en les previsions del Govern. El director de Turisme, Sergi Nadal, indicava després de reunir-se amb el sector que “no prevèiem al juny tants problemes a l’estiu, però és la realitat que s’ha trobat el sector”. Nadal explicava amb dades del 3 d’agost sobre el seguiment hoteler que de 172 hotels que hi ha al país, 129 resten oberts i que la resta que no ho fa són establiments que es dediquen en exclusiva a la temporada d’hivern. “Això significa que el 75% dels hotels estan oberts, unes xifres que no teníem des de l’estiu de 2019”, apuntava Nadal. En aquest sentit, el responsable de Turisme del Govern va matisar que no tots els hotels estan oberts amb els serveis al 100%, “però sí que han fet el màxim esforç per obrir i perquè a l’agost estigui tot funcionant com a l’estiu del 2019”.
Envers això, caldrà esperar a les dades definitives d’ocupació hotelera del mes d’agost per fer una valoració de conjunt comparable amb els estius de 2019 i de 2020. De moment, les dades que va facilitar la Unió Hotelera corresponents al mes de juliol van fixar en un 52,5% l’ocupació dels establiments hotelers, però amb una tendència a l’alça en la darrera setmana del mes, amb un 75,21% dels llits ocupats en hotels associats a la Unió Hotelera.
A pesar de les bones dades, cal posar en context les xifres. Si bé les bones dades de juliol i el repunt d’agost que ha obligat a replantejar les previsions podrien arribar a recuperar la situació de 2019, es fa necessari denotar que les dades d’agost de 2020 no van ser dolentes tot i la pandèmia. Mentre que el 2020 l’agost es va tancar amb un 76,25% d’ocupació, el mateix període de 2019 ho va fer amb un 76,96%, segons dades facilitades aleshores per la patronal hotelera.
La situació de la pandèmia, tot i haver sofert els pitjors mesos de confinament durant la primera onada, entre març i abril, l’estiu va ser una època plana envers els contagis i on la mascareta encara no era d’obligat ús al carrer. Molts esdeveniments massius, com el Cirque du Soleil es van ajornar, però Andorra Turisme va registrar un volum d’entre 1,2 i 1,3 visitants al país al llarg del mes d’agost.
Tot apunta, però, que les xifres d’aquest estiu igualaran les de 2019, on a més de l’ocupació hotelera unes dècimes per sobre, el nombre de visitants també va ser major.
Aquest repunt i el fet que es tracta d’un fenomen generalitzat han acabat per aprofundir en la falta de personal a l’hoteleria i la restauració, un problema de llarga tirada al país però que ha sobtat el sector per la revisió de les previsions.
Una situació completament diferent és la que viu el Pas de la Casa, on la casuística específica la desvincula de les bones dades generals. Envers això, el director de Turisme, Sergi Nadal, apuntava també que “si la situació era complicada a Andorra i agreujada encara més al Pas de la Casa, amb una diferència d’ocupació brutal, i una casuística certa i preocupant”.