Andorra vol contundència contra l'alerta roja climàtica

La ministra recorda que Andorra ha “fet els deures” i assegura que el “fet de ser petits” no és excusa per “no fer la nostra feina”

Andorra vol contundència contra l'alerta roja climàticaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Tal vegada sigui l’hora que anem tots a l’una. Cadascú ha de fer la seva feina i nosaltres per ser petits no ens hem d’excusar, tot i que és un fenomen global.” Així de contundent es va mostrar la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, en declaracions al Diari, qüestionada per l’informe del Panell Intergovernamental per al Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides fet públic ahir, el qual alerta de les greus conseqüències del canvi climàtic i de l’escalfament global. Unes paraules amb les quals Calvó interpel·lava polítics d’arreu del món.

Amb referència a les accions locals, la ministra va indicar que “hem fet els deures aquí, a Andorra”, i va posar exemples com l’aposta per la producció d’energies renovables, la fiscalitat al carboni o la normativa perquè els habitatges tinguin un consum quasi nul. Calvó va assegurar, a més, que dintre de les particularitats de cada país s’han d’analitzar les estratègies per ser neutres en les emissions de carboni i va posar en valor l’efecte d’embornal de CO2 que fan els boscos. La ministra va concloure que caldrà seguir de prop la capacitat d’adaptació del país.

També preguntada pel Diari, la presidenta de l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient (Apapma), Patrícia Bragança, va considerar que “és evident que hi ha una alerta roja, mundialment acceptada, que ens posa sobre l’avís”, al temps que va apuntar que “els polítics han de prendre una decisió contundent i planificació a període més curt que el que estava previst”. En la seva opinió, cal “aplicar recomanacions de l’informe i protegir els nostres boscos perquè facin d’embornals de carboni”. Envers les mesures del Govern, Bragança considera que “l’important és que hi hagi polítiques i que siguin aplicades amb contundència tot i que comporti canviar el modus vivendi”.

Alerta roja mundial

El Panell Intergovernamental per al Canvi Climàtic de l’ONU va publicar ahir el sisè informe, en el qual assegura que el canvi climàtic és un “fet inequívoc” provocat per la humanitat i que ja ha “causat danys irreversibles per als propers segles o mil·lennis”. L’informe indica que limitar l’escalfament del planeta a 1,5 o 2 graus les properes dècades pot ser ja impossible si no es prenen accions ràpides i a escala global per reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Aquests experts assenyalen que les activitats humanes són les responsables de la pujada d’1,1 graus des del 1850-1900, i que en els propers 20 anys es pot assolir ja la citada pujada d’1,5 graus. Les conseqüències seran la conversió en habitual de fenòmens extrems com les sequeres i les inundacions, així com un increment del nivell del mar de 40 centímetres i la disminució del gel de l’Àrtic.

El secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, va exigir als polítics en la presentació de l’informe que prenguin mesures “ràpides i dràstiques”, i va apuntar que el mateix “ha de ser una sentència de mort per al carbó i els combustibles fòssils” abans que “destrueixin” el planeta.

L'INFORME

1 La humanitat és la causant de l'escalfament

Les accions humanes han provocat ja una pujada de la temperatura d’1,1 graus des del 1850-1900. No s’aturarà i els pitjors escenaris preveuen un increment de 5,7 graus el 2100.

2 L’Augment del mar ha estat de 20 centímetres

L’escalfament global i el desgel han fet pujar ja uns 20 centímetres el nivell del mar. La crescuda pot ser de 80 centímetres el 2100, provocant inundacions freqüents en zones costaneres.

3 Més CO2 que en els darrers dos milions d’anys

Els mesuraments del panell d’experts han conclòs que la presència de diòxid de carboni a l’atmosfera terrestre no es donava en aquests nivells en els darrers dos milions d’anys.

4 Impossible complir l'acord de París del 2015

Aquest acord preveu limitar la pujada de la temperatura del planeta per sobre dels 2 graus i d’1,5 preferentment, abans del 2030, però ja quasi és impossible de complir.

5 Reducció d’un 55% el 2030 i neutra el 2050

La Unió Europea ha fixat com a objectiu una reducció del 55% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle per al 2030 i ser climàticament neutra l’any 2050.

REACCIONS

“EL CANVI CLIMÀTIC POT REDUIR ELS DIES DE NEU”

Sílvia Calvó

La ministra de Medi Ambient va considerar que la successió de fenòmens meteorològics i “l’augment de la temperatura pot comportar la reducció dels dies de neu”, per la qual cosa, apunta, caldrà fer-ne un seguiment atesa la importància econòmica del sector a Andorra.

“LES NOVES GENERACIONS NO VEURAN LA NEU”

Patrícia Bragança

La presidenta d'’APAPMA va afirmar que “hi ha una alerta roja constatada”. Pel que fa les afeccions a Andorra, va recordar la importància dels esports d’hivern per a l’economia i va lamentar que “les noves generacions potser no veuran neu a les muntanyes d’Andorra”.

tracking